NYSE nemá o zájemce nouzi, ozval se i NASDAQ

New York - Německá burza Deutsche Börse přišla zhruba před měsícem s nabídkou na převzetí newyorské NYSE Euronext. I když se ještě desetimiliardový obchod neuskutečnil, už je ve hře další zájemce - technologická burza NASDAQ. Informace o zvýšeném zájmu managementu firmy o odkoupení konkurenční NYSE přinesla televize CNBC.

Případnou nabídku na odkoupení newyorské burzy zatím zahalují spekulace o posílení pozice ve Spojených státech nebo lobby zájmových skupin. NASDAQ by však známou nabídku německé burzy převýšil nejméně o polovinu, tedy pět miliard dolarů.

„NASDAQ by v podstatě přišel s nepřátelskou nabídkou na převzetí, což by bylo pro stávající akcionáře NYSE v určitém směru příznivější, protože by mohl nabídnout vyšší cenu. Na druhou stranu to s sebou přináší řadu organizačních problémů,“ vysvětlil portfolio manažer Pioneer Investments Petr Zajíc.

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)

NASDAQ již pronikl na severoevropský trh

Kromě administrativních průtahů by se do celého procesu mohl vložit i americký antimonopolní úřad. NASDAQ má ale s fúzemi zkušenosti, neboť v minulosti už koupil několik severoevropských burz, mimo jiné švédskou nebo dánskou.

„Navíc se mluví i o tom, že kdyby přišel NASDAQ s nabídkou na převzetí NYSE, tak by odprodával některé z těch aktiv, které NYSE má. Mluví se o ICE, která by měla část těch aktiv přejmout. Myslím, že by to byla výrazně komplikovanější dohoda než v případě fúze s DB,“ doplnil Zajíc. Pokud by NASDAQ s akvizicí neuspěl, spekuluje se o možnosti připojení k londýnské a torontské burze, které v únoru oznámily svůj záměr o spojení. Mluvčí firem ale tyto zprávy zatím nekomentují.

Makléř
Zdroj: Arne Dedert/ISIFA/EPA