Tendry na práce v lesích jsou z 96 procent uzavřené

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) uzavřel tendr na letošní práce v lesích a prodej dřeva podpisem smluv na 104 jednotkách z původních 108. Na čtyřech jednotkách odmítli první tři uchazeči smlouvy podepsat, takže podnik na nich vyhlásil novou soutěž. Informoval o tom dnes mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Tržby z uzavřených smluv by podle Boublíka měly dosáhnout 8,8 miliardy korun, což představuje těžbu dřeva na úrovni 6,9 milionu metrů krychlových. Saldo z uzavřených smluv ve prospěch Lesů ČR by mělo činit 6,4 miliardy Kč, což je proti loňskému roku nárůst o 1,5 miliardy korun. Objem těžby dřeva i pěstební práce by přitom měly zůstat na loňské úrovni.

„V důsledku toho LČR dosáhnou o 30 procent vyššího průměrného zpeněžení každého metru krychlového vytěženého dřeva, což se pochopitelně pozitivně projeví na hospodářském výsledku státního podniku v letošním roce,“ uvedl generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora. Loni LČR dosáhly rekordního zisku 3,13 miliardy korun před zdaněním. Předloni činil zisk podniku 784 milionů korun.