Strach z radiace? Inspektoři prověří potraviny z Japonska

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) začne společně s celníky odebírat vzorky potravin u zásilek mířících do Česka z Japonska. Chce tak zamezit případnému dovozu potravinových výrobků, které by mohly být kontaminovány radiací uniklou z jaderné elektrárny po živelní katastrofě na severovýchodě Japonska. Inspekce také zkontroluje japonské potraviny, které už na českém trhu jsou, u nich ale žádné problémy nečeká. Přísnější kontroly potravin doporučila členským zemím Evropské unie také Evropská komise.

„V nejbližších dnech budou inspektoři SZPI ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel odebírat vzorky potravin u zásilek původem z Japonska, u kterých bude dovozci požádáno o jejich uvolnění do volného oběhu na území ČR,“ informovala mluvčí inspekce Romana Kadaňková.

Inspektoři se v následujících dnech zaměří i na kontrolu japonských potravinových výrobků, které už jsou k mání v českých obchodech. Opatření je ale podle Kadaňkové čistě preventivní. „Potraviny vyrobené v Japonsku, které se nyní vyskytují v tržní síti, nemohou být s velkou pravděpodobností vzhledem k době své výroby, přepravy a skladování radioaktivitou kontaminované,“ uvedla s tím, že je inspekce v případě ohrožení českých spotřebitelů připravena okamžitě zasáhnout.

Japonsko se s problémy v jaderné oblasti potýká od pátečního ničivého zemětřesení a následného tsunami. Zdrojem problémů je především jaderná elektrárna Fukušima 1, kde po několika explozích u reaktorů během uplynulých 24 hodin několikrát hořelo. Požáry způsobily únik radioaktivního prachu v potenciálně nebezpečném množství pro lidský organismus přímo do ovzduší. Postup radioaktivního prachu sledují s obavami nejen Japonci, ale i sousední státy.

Zboží z Japonska už prověřují jeho sousedé

Sousedé Japonska preventivně nařídili zvýšené radiační monitorování dodávek zboží původem z Japonska, jak ale zdůraznili, nepředpokládají žádné okamžité dopady japonské jaderné krize na své země. Jde především o Čínu, která je největším obchodním partnerem Japonska, ruský Dálný východ a obě Koreje. Potravinové dovozy z Japonska začaly prověřovat také Tchaj-wan a Singapur.

Jihokorejské ministerstvo zemědělství, lesnictví a rybářství oznámilo, že v rámci daných opatření bylo už prověřeno kolem 50 tun živočišných produktů dovezených z Japonska, většinou sýra. Žádná radioaktivní kontaminace nebyla zatím zjištěna.

V Evropě by se přísnější kontroly nemusely týkat nijak velkého množství zboží. Japonsko je totiž spíše dovozcem potravin než exportérem. Podle údajů Evropské komise bylo do EU dovezeno z Japonska 9 tisíc tun ovoce a zeleniny. Do Česka se z Japonska dováží hlavně čaj, výrobky z luštěnin, ochucující přípravky, zpracované ovoce, těstoviny a lihoviny.

Únik radiace v japonské Fukušimě
Zdroj: AP Photo/Wally Santana/ČTK
Vydáno pod