Muži v Česku mají stále větší platy než ženy

Praha - V Česku jsou stále velké rozdíly mezi mzdami mužů a žen pracujících na stejných pozicích. Podle průzkumu portálu Platy.cz příslušnice něžného pohlaví v takových případech vydělávají průměrně o třináct procent méně. Nejvýraznější propast je na vedoucích pozicích v bankovním sektoru, kde si muži vydělávají až o 36 procent více než ženy.

Rozdílnost ve mzdách, obdržených za stejnou práci mezi mužem a ženou, je stále rozdílný. Podle průzkumu portálu Platy.cz jsou rozdíly ve výši mezd už při nástupu do práce. S přibývajícím věkem se pak ještě více diferencují. V nejnižší zkoumané kategorii od 17 – 24 let byla průměrná mzdová propast jedenáct procent, v kategorii od 35 – 44 let už to bylo procent devatenáct.

Jedním z důvodů devatenáctiprocentního rozdílu ve mzdách je podle manažera průzkumu Platy.cz Miroslava Draveckého skutečnost, že v tomto věku se do pracovního procesu vracejí často ženy po mateřské či rodičovské dovolené, během níž jejich plat stagnoval.

Platy mužů a žen jsou rozdílné (zdroj: ČT24)

Více než třicetiprocentní rozdíly v platech se vyskytují v bankovnictví, cestovním ruchu nebo hotelnictví. Existují ale i obory, kde obecně vydělávají víc ženy – například zubní lékařství nebo marketingové manažerství. Rozdíly se ale podle serveru Platy.cz pohybují v řádech jednotek procent.

Vydáno pod