V Sazce probíhá kontrola ministerstva financí

Praha – Ministerstvo financí poslalo kontrolu do Sazky, aby zjistila, zda společnost splňuje podmínky pro držení licence. To potvrdil v dnešních Otázkách Václava Moravce i ministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého budou výsledky kontroly v řádu dní. Sazka je od ledna v insolvenčním řízení a na počátku týdne přiznala, že nemá peníze na vyplacení velkých výher ve Sportce.

„Zjišťování stavu věci, které dělá orgán dohledu, probíhá. Příští týden dostane regulátor, což je příslušný odbor ministerstva financí, od něj informace. Na základě skutečného stavu věcí regulátor začne konat, nebo nezačne konat,“ uvedl Kalousek. 

Ministr ale zdůraznil, že odebrání licence je poměrně komplikované správní řízení se lhůtami až 150 dní. „To není tak, že ministr zavelí v úterý a ve středu se odebere licence,“ řekl Kalousek. 

Ředitel státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi Karel Korynta požádal Finanční úřad pro Prahu 1 o provedení kontroly ve společnosti Sazka ve čtvrtek. Kontrola bude prověřovat povinné odvody Sazky na správní a místní poplatky, včetně odvodů na státní dozor a veřejně prospěšné účely. Zjistí také, zda Sazka vyplatila všechny výhry. Na základě výsledků kontroly se pak rozhodne o dalším postupu, jednou z možností je i zahájení správního řízení o odebrání licence.