T-Mobile končí v USA, vznikne nový superoperátor

New York/Frankfurt nad Mohanem – Mezi americkými mobilními operátory se chystají velké změny. Německý Deutsche Telekom se dohodl s dosavadní dvojkou na americkém telekomunikačním trhu - operátorem AT&T - na prodeji své americké mobilní divize T-Mobile USA za 39 miliard dolarů. Vznikl by tak největší provozovatel služeb pro mobilní telefony ve Spojených státech. Transakce se ale zřejmě stane terčem intenzivního zkoumání ze strany regulačních orgánů kvůli obavám, že by mohla vést k nárůstu cen. AT&T proto předpokládá, že její dokončení zabere zhruba rok.

Gigi Sohnová, prezidentka skupiny Public Knowledge:

„Známe výsledky podobných dohod. Jsou to vyšší ceny, menší možnost výběru a méně inovací.“

T-Mobile USA je nejmenší ze čtveřice amerických mobilních operátorů. Ve srovnání s AT&T nabízí relativně levné zákaznické programy. Generální ředitel AT&T Randall Stephenson uvedl, že jeden z cílů akvizice bude přimět zákazníky T-Mobile USA k přechodu na chytré telefony, u kterých se platí vyšší měsíční poplatky.

Po sloučení s AT&T bude nová skupina kontrolovat zhruba 43 procent amerického trhu se službami pro mobilní telefony. Tržní podíl nynější jedničky Verizon Wireless činí 34,5 procenta. Verizon Wireless má v současnosti 102 milionů zákazníků, AT&T 96 milionů a T-Mobile USA 34 milionů.

Dohoda nejspíš narazí na regulátory

Deutsche Telekom vydělá prodejem amerického T-Mobilu 25 miliard dolarů v hotovosti a dostane osm procent akcií AT&T, což z něj učiní největšího akcionáře společnosti. Chystaná transakce ale bude nejspiš čelit přísnému přezkoumání ze strany Federální komise pro telekomunikace (FCC) i ministerstva spravedlnosti. Je pravděpodobné, že sloučené skupině nařídí prodat některé aktivity.

Zákaznice T-Mobilu:

„T-Mobile má velmi dobré služby. Pokud se v tomto ohledu nic nezmění, je všechno v pořádku.“

AT&T s odporem regulátorů počítá. Ve snaze si je naklonit tak už firma slíbila, že investuje osm miliard dolarů do rozšíření superrychlého bezdrátového připojení k internetu do venkovských oblastí. Jejím cílem nyní bude pokrýt touto sítí 95 procent obyvatel USA namísto dříve plánovaných 80 procent.

Deutsche Telekom podniká i v České republice a na Slovensku. Firma je většinovým akcionářem českého telekomunikačního operátora T-Mobile a slovenského Slovak Telekom.