Luxusní hotely se opět radují ze zájmu byznysmenů

Londýn - Otevřít hotel po největším propadu na trhu znamená zaručený úspěch. To se alespoň domnívají zástupci nového luxusního hotelu v centru Londýna, kteří v únoru otevřeli ten svůj pro filmové hvězdy a byznysmeny. Hotely ve světových metropolích se tak konečně dočkaly zlomu a hlásí výrazný zájem o své služby. Největší podíl na růstu má oživující ekonomika a s ní cestující byznysmeni. Hotelům se daří především v metropolích obchodu, zatímco hlavní města zadlužených zemí eurozóny, jako je Dublin či Atény, se potýkají s poklesem zájmu a propadem cen.

Nový designový hotel W v prominentní londýnské čtvrti West End, který otevřel v únoru, neláká jen filmové hvězdy, ale i korporátní byznysmeny. Uprostřed krize v roce 2009 na tom byly i dříve movité firmy špatně a obchodníci přestali cestovat. Až loni se začaly hotely znovu plnit. „Loni jsme zaznamenali nárůst zájmu o desítky procent, především díky tomu, že se zase začalo jezdit na služební cesty. A přibyli i turisté. Ale nejvíc nás těší, že jezdí byznysmeni, to je pro nás opravdu dobrá zpráva,“ uvedl Roeland Vos ze Starwood Hotels.

Velká Británie bojovala s největším poklesem ekonomiky od Velké hospodářské krize. Oficiální čísla Indexu hotelových cen za rok 2010 ale ukazují, že hoteliéři si konečně mohli dovolit zvednout ceny, v celosvětovém průměru o dvě procenta. Zástupce hotelového řetězce je tedy pozitivní. „My jsme se teď zaměřili právě na Londýn. Vidíme, že jsme přišli ve správnou dobu, protože loňský rok předčil všechny naše představy, a to je pro nás skvělý odrazový můstek pro rok 2011,“ míní Vos.

Hotely oživují (zdroj: ČT24)

S tím souhlasí také prezident společnosti Hotels.com David Roche: „Jak vidíme z našich výsledků, hotelům se daří především v metropolích obchodu - New Yorku, Šanghaji, Hong Kongu a Londýně. Tady se růst v byznysu projevuje opravdu rychle.“

Ne všem v Evropě značí letošek dobré zprávy. Hotely v metropolích zadlužených států eurozóny, jako jsou Dublin a Atény, naopak sledují propad cen až o sedm procent. A s posledním zdražováním benzinu rostou i ceny letenek. Na další vývoj si tedy budeme muset počkat.

  • Designový hotel W autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240990.jpg
  • Designový hotel W autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2410/240986.jpg