Nečas: Změny v DPH zvýší ceny o procento

Praha – Kvůli změnám v dani z přidané hodnoty se příští rok zvýší ceny v průměru o jeden procentní bod. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce premiér Petr Nečas. Nižší sazba DPH má podle návrhu vlády příští rok vzrůst z deseti na 14 procent. Jednotná sazba 17,5 procenta se pak čeká po roce 2013.

„Zvýšená sazba (DPH) za dva roky klesne. To znamená, že pro drtivou většinu zboží a služeb daň z přidané hodnoty klesne, nikoli že poroste. I v tom příštím roce je propočet jednoznačný, tedy ukazuje, že daňová hladina se zvedne všehovšudy o jeden procentní bod,“ řekl Nečas.

Úpravy DPH navrhované vládou minulý týden podpořila v prvním čtení sněmovna. Příští rok se na 14 procent zvýší dolní sazba DPH, horní dvacetiprocentní sazba zůstane stejná. Od roku 2013 se obě sazby mají sjednotit na 17,5 procenta. Peníze z vybrané DPH mají podle dohody stran vládní koalice jít na velkou důchodovou reformu.

Opozice se změnami DPH nesouhlasí. „Všechny tyto reformy se dají nazvat v zásadě zdražením,“ oponoval dnes předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pokud jde o daň z přidané hodnoty, tam vláda vytáhne z peněženek občanů více než 20 miliard korun ročně,“ dodal.

Kvůli růstu dolní sazby DPH mohou zdražit některé potraviny, léky, městská hromadná doprava, teplo, ubytování, zdravotní a sociální péče či vstupné na kulturní akce. Od roku 2013 naopak už nebudou 20procentní, ale pouze 17,5procentní sazbou zatíženy například ceny aut, oblečení či elektřiny.

Krize eura by mohla zvýšit daně

Nečas zároveň v dnešních Otázkách řekl, že by byl pro dočasné zvýšení nepřímých daní v případě, že by se prohloubila dluhová krize v eurozóně. Bylo by totiž podle něj třeba rychleji snižovat schodky veřejných financí. „Schodky by bylo třeba snižovat směrem k vyrovnaným rozpočtům ještě razantněji, než je teď v konvergenčním plánu, prostě proto, abychom se vyhnuli jakékoliv úvaze, že bychom se mohli stát součástí nějakého dominového efektu, který by postupně do sebe nabíral další země,“ uvedl Nečas.

Podle Sobotky by zrychlení škrtů mělo na ekonomiku negativní vliv. „Nedomnívám se, že by Česká republika byla v hledáčku ratingových agentur v souvislosti s tím, že dojde k řeckému bankrotu,“ uvedl šéf ČSSD.

O případném zvyšování nepřímých daní je Nečas v případě krizového vývoje v eurozóně ochoten diskutovat. Záleželo by na skutečných dopadech krize do české ekonomiky. „Například DPH by nebyla 17,5, ale 19 procentních bodů,“ uvedl premiér jako příklad.

Předseda ČSSD by naproti tomu podporoval spíše progresi ve zdanění občanů a vyšší zdanění firem. „Zvyšování nepřímých daní, to musíme skutečně odmítnout jako sociální demokracie, protože není možné zase ten problém vlády přenést na výdaje středně- a nízkopříjmových domácností,“ řekl Sobotka.

Eura
Zdroj: Pavol Funtál/ISIFA/SME