Microsoft žaluje patent od Googlu

Seattle - Microsoft podal žalobu na prodejce knih Barnes & Noble, jehož podezírá ze zneužití patentové ochrany v elektronické čtečce knih Nook. Softwarový gigant tak spustil další právní bitvu se systémem Android od rivala Google. Žaloba je jen jedním z mnoha právních sporů mezi firmami v odvětví mobilních telefonů a přenosných počítačů. Výrobci hardwaru a softwaru bojují o to, komu patří původní technologie v chytrých telefonech a počítačových tabletech.

Podle Microsoftu zneužívají elektronická čtecí zařízení od Barnes & Noble, která systém Android využívají, pět jeho patentů k softwaru pro zobrazení převzatých obrázků na displeji, prohlížení internetu a další práci s elektronickými knihami. Microsoft se kvůli mobilům s operačním systémem Android již soudí se společností Motorola Mobility Holdings.

Až dosud rostoucí trh s elektronickými knihami žádné právní spory neměl. Kvůli nejrozšířenějšímu čtecímu zařízení Kindle od společnosti Amazon s ní loni Microsoft uzavřel patentovou dohodu. Kindle přitom pracuje s různými programy s otevřeným zdrojovým kódem a s vlastním softwarem od Amazonu.

Microsoft: Android zneužívá řadu našich patentů

Microsoft se s žalobou na Barnes & Noble obrátil na federální soud v Seattlu a Mezinárodní obchodní komisi (ITC). Z patentového zneužití žaloba viní i výrobce Foxconn International Holdings z Hongkongu a tchajwanský Inventec. Podle Microsoft systém Android zneužívá řadu jeho patentů. Jeho lidé dodávají, že se pokoušeli zhruba rok s firmami Barnes & Noble, Foxconn a Inventec uzavřít licenční dohody, ale ty to odmítaly.