Nečas: Musíme respektovat své postoje k atomové energii

Vídeň - Bezpečnost jaderných elektráren staví česká vláda za svou prioritu, zdůraznil dnes ve Vídni český premiér Petr Nečas po jednání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem. Česko i Rakousko, které dlouhodobě jadernou energetiku odmítá, ale podle něj musí respektovat své odlišné postoje v této otázce. Odpoledne čeká Nečase setkání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem, který se proti jádru vyslovuje velmi vyhraněně.

„My to respektujeme, ale očekáváme, že se stejným respektem bude přistoupeno i k názoru České republiky,“ zdůraznil Nečas. Vídeňská protijaderná rétorika se přiostřila po nedávné havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima 1, kterou po silném zemětřesení zasáhla přívalová vlna tsunami. Právě tato událost znovu podnítila aktivitu rakouských ekologů. „Japonci by před dvěma týdny určitě o svých elektrárnách řekli, že jsou nejbezpečnější na světě. Každá země to tvrdí, i Česko,“ namítá předsedkyně rakouských Zelených Eva Glawischnigová.

Dnes o jaderné energetice mimořádně jedná rakouský parlament. Před jeho budovou proti atomové energii protestovalo několik desítek lidí. Na transparentech v němčině, v angličtině i v češtině žádali „Stop Temelínu“ a rovněž požadovali odstavení jaderné elektrárny v Dukovanech. „Všiml jsem si jich a docela jsem to očekával. Nejsem překvapený ani zaskočený,“ komentoval protestní akci Nečas.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Rakouský tlak oslabují i vnitřní neshody. Opozice totiž kritizuje vládní koalici za nečinnost a neskrývanou spolupráci s atomovými koncerny - například v osobě lidoveckého exkancléře Wolfganga Schüssela, který kromě rakouského parlamentu sedí i v dozorčí radě německé společnosti RWE.

Nečas po setkání s oběma politiky podotkl, že čeští i rakouští reprezentanti by měli vystupovat zodpovědně a jako zástupci zemí, které mají zájem o přátelské vztahy. Rakouského prezidenta prý informoval, že česká vláda situaci analyzuje ve spolupráci s českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a elektrárenskou společností ČEZ, která provozuje české jaderné elektrárny.

Petr Nečas

„Poté, co bude v klidu a racionálně zanalyzována jaderná havárie v Japonsku, jsme připraveni vzít v potaz všechna případná poučení. Není možné si ani na jednu sekundu představit situaci, že by česká vláda připustila stav, že by čeští občané byli provozem jaderných elektráren ohroženi.“

Podle Nečase je Praha připravena na evropské úrovni debatovat o zátěžových testech, které by EU chtěla uskutečnit do konce letošního roku: „Na málokteré jaderné elektrárny byla koneckonců v uplynulých dvaceti letech upřena taková pozornost jako na ty české. My zátěžové testy svým způsobem absolvovali už v minulých letech, takže se jich nemusíme bát.“

Nečas: Česká ekonomika by bez jaderné energetiky zkolabovala

Zároveň ale dnes rakouské straně zdůraznil, že se česká ekonomika neobejde bez rozvoje jaderného programu a že by bez jaderné energetiky zkolabovala: „I o tom jsem informoval rakouské představitele včetně toho, že o této otázce je široký konsensus na české politické scéně.“

Nečas dnes ve Vídni probíral i otevření rakouského pracovního trhu od května letošního roku. „Shodli jsme se v tom, že v květnu se ukáže, že Česká republika nikdy nepředstavovala hrozbu pro rakouský pracovní trh,“ podotkl český premiér po schůzce s prezidentem Fischerem. Je totiž přesvědčen, že ti čeští občané, kteří chtěli v Rakousku pracovat, už v zemi dávno pracují.

Po rozšíření unie nechalo Rakousko v roce 2004 svůj pracovní trh uzavřený pro tehdejší nové členské země. Alpská republika spolu s Německem toto omezení nechala v platnosti po maximální možnou dobu, tedy do letošního 1. května. Ostatní staré členské země unie už svůj pracovní trh uvolnily.

Vydáno pod