Drahé kakao dělá vrásky belgickým cukrářům

Brusel - Zákaz vývozu kakaových bobů z Pobřeží slonoviny znepříjemňuje život cukrářům v Belgii. Zdražující kakao je nutí zvedat ceny pralinek i jiných čokoládových výrobků. Čokoládové pralinky jsou přitom poznávacím znamením Belgie stejně jako pivo nebo Čůrající chlapeček. Pobřeží slonoviny je největším vývozcem kakaa. Pochází z něj 40 procent celkové produkce.

Sladký symbol Belgie má problémy. Způsobil je zákaz vývozu kakaových bobů z Pobřeží slonoviny. „Pobřeží slonoviny produkuje asi čtyřicet procent z celosvětové kakaové úrody. Takže tamní problémy způsobí problémy každému v obchodě s čokoládou,“ řekl Rik Balcaen, dodavatel čokolády.

Andrea Gemblerová, manažerka Café Tasse:

„Lidé si možná koupí menší množtsví čokolády nebo si ji dopřejí méně často, ale čokoláda bude mít vždycky úspěch.“

Belgické pralinky podraží (zdroj: ČT24)

Manažerka bruselské čokoládovny Café Tasse Andrea Gemblerová tvrdí, že od začátku krize v Pobřeží slonoviny její účet u dodavatele kakaa vzrostl o několik tisíc euro. „Musíme vymyslet plán do dalšího roku, ale nesmíme ceny zvednout příliš, abychom zákazníky úplně neodradili,“ prohlásila Gemblerová. Ceny se podle ní zvýší až o čtyři procenta. Další zvyšování, které by mohlo stoupnout na dvacet procent, by bylo podle ní bylo sebevraždou.

Gemblerová plánuje nová balení, produkty a lepší strategie při nákupu kakaa. „Musíme vymyslet plán do dalšího roku, ale nesmíme ceny zvednout příliš, abychom zákazníky úplně neodradili,“ dodala. Ceny ovšem nerostou pouze u kakaa - zdražila také káva nebo cukr, a to nejvíce za posledních třicet let.