Investice do umění už tolik neláká

Praha - Trh s uměním zpomaluje a sběratelé jsou opatrnější, což platí nejen v České republice. Na domácích aukcích za první čtvrtletí letošního roku utratili sběratelé o 25 milionů méně než vloni. I přes meziroční pokles se sběratelům podařilo za první tři měsíce roku utratit téměř 100 milionů korun. K tomu jim pomohla i středeční aukce první Art consulting, kde se prodal obraz malířky Toyen za 12 milionů korun.

V roce 2009 se obraz Spící od stejné autorky vydražil za 20 milionů korun. Od té doby aukční domy na překonání rekordu stále čekají. „Nyní se obraz prodal za vyvolávací cenu. Je to na druhou stranu čtvrtá nejvyšší cena za Toyen. Srovnatelné dílo se tady v ČR dlouho neobjevilo,“ přibližuje Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu o umění Art+Antiques.

Robert Hédervári, majitel aukční síně Vltavín

„Od poloviny 90. let až do začátku prvních let po roce 2000 byl aukční trh přeplněn díly, která byla z restitucí Národní galerie. Všichni byli v podstatě namlsaní přebytkem extrémně kvalitních děl, a to už se v podstatě nebude nikdy opakovat.“

Investice do umění (zdroj: ČT24)

„Myslím si, že na trhu nejsou taková díla, která by byla tak zajímavá. V roce 2009 jsme pozorovali velký boom zájmu o investice do umění. Myslím si, že to skutečně byly investice, kde se objevili noví sběratelé, kteří hledali, jak bezpečně uložit peníze,“ dodává Skřivánek.

Na světových trzích se v posledních dvou letech dalo hodně vydělat na akciích nebo komoditách. Bezpečné a především velice dlouhodobé investice do umění tak trochu ustoupily do pozadí. „Umění netratí na ceně, ale je to málo likvidní aktivum. Tím, že trh trochu zpomalil, tak prodávající nemají moc důvod nyní prodávat a spíše čekají,“ vysvětlil Skřivánek.

Sběratelé se ale během roku mohou těšit na řadu aukcí. Například v červnu bude Sotheby's dražit sbírku rodiny Hascoe obsahující i obraz Františka Kupky Pohyb. Jeho cena by se podle odhadů měla pohybovat okolo šestnácti milionů korun.

Peníze
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny
Vydáno pod