Afrika láká turisty, nepokoje jí zkazily pověst

Praha – Nepokoje v severní Africe mění mapu oblíbených turistických cílů Čechů. Právě v těchto dnech si přitom řada lidí začíná vybírat, kam vyrazí na dovolenou. Podle informací českých cestovních agentur klesl zájem o Egypt nebo Tunisko o polovinu. Lidé letos nejspíš zamíří hlavně na jih Evropy a do Turecka.

Cestovní kanceláře se teď snaží Čechy na pyramidy znovu nalákat. „Egypt je destinací, která je na cestovním ruchu naprosto závislá. Proto teď tamní hoteliéři přicházejí s velmi speciálními cenovými nabídkami,“ potvrzuje Dan Plovajko z CK Fischer. Podle serveru Zajezdy.cz se teď dá zájezd do Egypta či do Tuniska koupit s až dvacetiprocentní slevou.

I přes problémy se ale Egypt v současné době stále drží mezi třemi nejoblíbenějšími místy pro dovolenou. Druhý dech chytá po loňských nepokojích také Řecko. Tamní vláda dokonce od 1. dubna ruší všechny letištní poplatky, aby znovu nastartovala cestovní ruch.

Afrika láká turisty (zdroj: ČT24)

A ze slabé chvilky tradičně oblíbených míst budou profitovat také další jihoevropské státy. V létě hlavně Španělsko, Itálie a Chorvatsko. A ještě o jedné zemi se mluví jako o žhavém favoritovi pro letní dovolenou. „Z našich destinací jednoznačně vede Turecko, kde jsme zaznamenaly až dvojnásobný nárůst prodeje,“ říká ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi.

Letošní léto bude ještě v něčem specifické. Lidé by příliš neměli spoléhat na koupi last-momentů. Takových zájezdů totiž letos bude málo, protože obchodníci nasmlouvali málo míst.