Bárta šetří: Propouští levné zaměstnance a zaměstnává ty drahé

Praha – Ministr dopravy Vít Bárta bude zítra na svém ministerstvu rozdávat další výpovědi. Odejít by mělo 25 lidí. Bývalý šéf závodních odborů Karel Urban se proti tomu ale bouří. Otevřeným dopisem upozornil na fakt, že zatímco řadoví zaměstnanci musejí kvůli úsporám odejít, na vyšší pozice přijímá ministr Bárta stále nové lidi.

Jak se propouštělo, tak se najímalo

Bývalý předseda ministerských odborů Karel Urban:

„Když se tady snižovalo, tak se snižovaly pouze stavy řadových zaměstnanců, a naopak rostly řady řídících vedoucích pracovníků na funkcích vrchních ředitelů a náměstků a s tím samozřejmě i jejich aparáty.“

Reportáž Jakuby Linky (zdroj: ČT24)

Na konci loňského léta muselo ministerstvo dopravy opustit 72 lidí. Vedení svůj krok hájilo tím, že nejsou peníze. Kdyby prý Bárta nepropouštěl, musel by snižovat platy. Do konce roku ale ministr přijal 69 nových zaměstnanců. Tentokrát ale na vyšší pozice a za vyšší platy. „Tak jak přirozeně lidé odcházejí z ministerstva, tak nám zase přirozeně přibývají různé úkoly. To znamená, že ten počet v průběhu roku se neustále mění,“ hájí ale Bártův postup jeho náměstek Radek Šmerda.

Změny na ministerstvu se ale zdají podezřelé i novému vedení odborů. Ministerstvo s nimi prý personální otázky příliš neprobíralo. „Vyjádřil svým dopisem nikoliv nervozitu, ale spíše nespokojenost. Nespokojenost současných zaměstnanců s tím, jaké změny vidí kolem sebe, aniž by byly s nimi dostatečně diskutovány,“ tvrdí ale o Urbanově dopisu nová předsedkyně VZO Šárka Homfray. Ministerstvo ale trvá na tom, že chce mít méně zaměstnanců, kteří ale budou lépe zaplaceni.

Náměstek ministra dopravy Radek Šmerda

„Za to období pod ministrem Bártou z průměrného platu zaměstnance, který byl 30 600 korun, tak jsme dneska vzrostli o pět procent na 32 100 korun. To je průměrný plat zaměstnance na ministerstvu dopravy.“

Mzda ale podle Karla Urbana řadovým zaměstnancům nevzrostla. Nahoru ji vytáhli spíše ti lépe placení. „Ale podle mého názoru jenom díky těm nově nastoupivším zaměstnancům, nikoliv stávajícím zaměstnanců řadovým,“ dodává Urban. Ještě v roce 2004 mělo ministerstvo 230 zaměstnanců, předloni přes pět set, a letos už pouze 450.

Vydáno pod