Pomajbík: Jen v Praze stávkovalo přes 11 tisíc lidí

Praha – Jen v Praze se do včerejší stávky proti vládním reformám zapojilo více než 11 tisíc lidí. Desetitisíce dalších lidí pak stávkovaly po celé České republice v železniční dopravě. Ve Studiu 6 České televize to řekl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Komplexně zhodnotit by ještě dnes měli stávku, která na celý den zastavila vlaky i pražské metro, předáci Českomoravské konfederace odborových svazů. Radit se budou také o tom, s čím v pondělí půjdou na jednání tripartity.

Podle Pomajbíka stávkovalo na 11 tisíc Pražanů na svých pracovištích. „Stávka spočívá v tom, že přijdu do práce, zahájím směnu, oznámím stávku a zůstávám na pracovišti bez náhrady mzdy,“ vysvětlil odborář. Protestní pochod, který prošel Prahou, měl podle něj stávkující pouze podpořit.

Včerejší stávka zřejmě nebyla poslední

„Já si myslím, že stávka hnula jak s vládou, tak s veřejností a s míněním veřejnosti, protože se ukázalo, že je třeba říkat své názory nahlas,“ zdůraznil Pomajbík s tím, že pokud vláda navrhované reformy nestáhne, mohly by se protestní akce stupňovat. „Můj názor je, že bychom neměli čekat na to, až budou reformy, jak jsou předkládány, schváleny,“ dodal.

Petr Zahradník, ekonom

„Já si myslím, že včerejšek byl atypickým dnem, že prostoru pro racionální úvahy nebylo a že to bylo spíše o emocích.“

Odbory hovoří o tom, že pokud se s vládou příští týden nedohodnou, mohla by hrozit i generální stávka. K celorepublikovému protestu by se pak přidaly i odbory, které se do včerejší stávky zapojily jen symbolicky. Jednalo by se například o pracovníky ve školství. Podle odborových centrál by se stávkovat mohlo na podzim, Pomajbík nevyloučil ani dřívější termín.

Přinesla stávka do sociálního dialogu vůbec něco?

O daňové reformě a části reformy zdravotnické by kabinet s odbory a zaměstnavateli měl jednat v pondělí odpoledne na tripartitě. Odbory se obávají, že reformy tíživě dolehnou na všechny občany a požadují jejich stažení. Podle řady ekonomů ale jdou reformy správným směrem, chybu vidí spíše v tom, jakým způsobem vláda sděluje reformy veřejnosti. „Jestli nějaké poučení ze stávky vládě plyne, tak být čitelný, transparentní, koneckonců jednoduchý,“ zdůraznil ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Odbory považují stávku v dopravě za své vítězství. Premiér Petr Nečas (ODS) je nicméně přesvědčený o tom, že protest nesplnil očekávání odborových předáků, nic pozitivního nepřinesl a způsobil milionové škody. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) zase v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil, že vláda se může s odbory bavit o změnách parametrů, systémové reformy jsou ale potřeba. V tom kabinet podle něj ustoupit nemůže.