Čeští chmelaři si lámou hlavu s vývozem do Japonska

Praha – Čeští chmelaři začínají být nervózní. Největší část domácího chmele totiž míří do pivovarů v Japonsku, které postihlo zemětřesení a následné tsunami. Existují tak různé scénáře dopadu katastrofy na domácí trh - od pozitivních po ty negativní. Čeští chmelaři proto pozorně sledují zprávy z Japonska. Například pro firmu Bohemia Hop představuje odbyt v Japonsku čtyřicet procent veškerého exportu.

„V současné době panuje určitá nervozita. My jsme se chystali do Japonska k projednání dodávek z dalších sklizní zhruba během dvou až tří týdnů, tato cesta byla v současné době odložena,“ uvedl obchodní ředitel firmy Bohemia Hop Pavel Šponer.

Podle chmelařů nezbývá nic jiného než čekat. „Dopad si budeme moct vyhodnotit třeba až za měsíc nebo za dva, zda bude jen krátkodobý, nebo zda tam může být nějaký dlouhodobější efekt,“ vysvětlil předseda představenstva Chmelařství, družstvo Žatec Zdeněk Rosa.

Český chmel do Japonska (zdroj: ČT24)

Japonci zřejmě doplní své skladové zásoby

Existují přitom dvě možnosti dopadu na české chmelařství. Ta dobrá počítá s růstem exportu. „Některé rozpracované pivo nebo pivo, které už bylo na skladě v těchto pivovarech, přišlo vniveč a je neupotřebitelné. Takže možná budou muset nakoupit další chmel a další slad,“ říká prezident Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Naopak pokud by se situace nelepšila a došlo například k havárii Fukušimy, Japonsko by nákup chmele ještě dlouho neřešilo. „Nahradit třicet pět až čtyřicet procent výpadku v podstatě nelze na jiných trzích, tam by pak připadala jedině varianta omezení výroby,“ dodal Šponer. Chytřejší tak budou čeští chmelaři až ke konci května, kdy se někteří z nich chystají do Japonska.