Ekotendr od pondělí opět poběží naplno

Praha – Ekotendr na likvidaci ekologických zátěží se znovu rozjede. V pondělí dostanou tři dosavadní zájemci o účast v tendru seznam zátěží, které je třeba odstranit, a budou mít pět měsíců na to, aby podali svoje nabídky. Ministerstvo financí doteď čekalo, až se vyřeší problém kolem stížnosti společnosti PPF, která ale sama oznámila, že ze soutěže definitivně odstupuje. Dál mají o účast v obřím ekotendru zájem společnosti Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services ze skupiny J&T. Hodnota této zakázky zřejmě daleko přesáhne 100 miliard korun.

Ministerstvo zájemcům předá seznam škod v pondělí

„Po rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž jsme aktualizovali dataroom, což je soubor všech těch ekologických zátěží, o kterých v tuto chvíli víme. Po této aktualizaci v pondělí 4. 4. budeme otevírat ten dataroom pro tři zájemce, kteří v tuto chvíli v soutěži zůstali,“ vysvětluje náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Nový seznam ekologických zátěží je upraven o několik havárií, ke kterým v minulých dnech došlo a které se musely urychleně řešit. Hodnota vládních garancí se podle těchto úkonů snížila. Dataroom ale veřejnosti nejméně do zářijového odevzdání nabídek zůstane utajený.

Náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček:

„Jenom bych rád připomněl, že pokud se mluví o částce sto miliard nebo více než sto miliard korun, ta vychází pouze z toho, že se sečetly garance, které byly poskytnuty jednotlivým podnikům na odstranění těchto zátěží. A tato částka je maximální možná. A ty ceny, které se dosahují v těch individuálních soutěžích v tuto chvíli, jsou ve většině případů nižší, než je ta garance, která byla poskytnuta státem tomu nebo onomu podniku. Takže z toho vycházíme, že i ta cena, která byla v té nabídce, by měla být nižší, než je ta garance.“

V současnosti nabídnuté ceny v některých oblastech podle Zajíčka dosahují až o třetinu nižších hodnot oproti státní garanci. Nabídky se ale zobecnit nedají, odvíjejí se od průzkumu a analýzy rizik v dané lokalitě. Zájemci o účast v obřím ekotendru budou mít nyní čas zvážit, jakou cenu státu nabídnou. Konečnou částku by měli státu představit do 5. září. Stát se potom zavázal problémové lokality zlikvidovat do roku 2015. „Já věřím tomu, že ten termín 2015 lze stihnout,“ vyjádřil naději Zajíček. Vyčistit problémové oblasti do roku 2015 se ale podle názoru redaktora týdeníku Ekonom Martina Maříka nepodaří, zahájení prací by však k uspokojení smluv stačilo.

Vláda nemůže najít společnou řeč

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob:

„Rádi bychom po předložení cenových nabídek materiál předložili do konce roku vládě. Vláda jako celek nakonec rozhodne, zda přijme, nebo nepřijme cenově nejvýhodnější nabídku.“

Premiér Petr Nečas (ODS) před svými spolustraníky již dříve údajně prohlásil, že pokud by měl obří tendr vítěze, podá demisi. Proti velké zakázce vystoupil například i šéf Věcí veřejných Radek John. Kritici soutěže tvrdí, že zakázka je předražená a může připravit stát o desítky miliard korun.

 „Je opravdu velmi možné, že vláda potom nikoho nevybere, to samotné rozhodování nebude na ministerstvtu financí, ale na kabinetu, a kdyby vláda někoho zvolila, tak by si vlastně protiřečila. Když premiér i lídři koaličních stran tu zakázku zpochybňují, bylo by zvláštní, kdyby ji nakonec završili,“ míní Mařík. Pokud k takovému scénáři dojde a vítěz skutečně nebude vybrán, bude nejspíš vypsáno další výběrové řízení, tentokrát rozdělené na malé části.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. Ministerstvo financí ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo financí v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Vydáno pod