Čeští důchodci jsou stále aktivnější, cestovky jim vychází vstříc

Praha - Nejlepší klienty představují pro cestovní kanceláře senioři. Jejich chuť cestovat rok od roku roste. Podle odhadů tvoří skoro třetinu klientely cestovek právě důchodci. Některé kanceláře jim dokonce šijí zájezdy přímo na míru nebo je lákají na takzvané seniorské slevy. Ty se mohou vyšplhat až na několik tisíc korun.

Cestovní kanceláře si začínají dříve narozené zájemce hýčkat. Začínají jim nabízet cenově výhodné zájezdy. Výše slev se u jednotlivých kanceláří liší. Mohou se vyšplhat i na několik tisíc. „Pokud si senioři vyberou z nabídky, která je určená pro ně, mohou získat slevu 3000 korun pouze proto, že jsou senioři, tedy starší 60 let. Do této nabídky zařazujeme i ubytovací kapacity, které neúčtují příplatek v případě, že v daném pokoji bydlí člověk sám,“ prohlásil Daniel Plovajko, mluvčí cestovní kanceláře.

Jan Koláčný, obchodní ředitel cestovní kanceláře:

„Slevy se pohybují od nějakých pěti procent z ceny zájezdů až po slevy okolo třinácti procent. V průměru jde o slevu desetiprocentní, která je seniorům přiznána právě na základě jejich data narození.“

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

Senioři mohou využít i speciálních bonusů, které poskytují některé státy. Průkopníkem byla španělská vláda. Turista starší 55 let od ní dostane prostřednictvím smluvní agentury v dané zemi na týdenní pobyt dotaci až 150 eur. S podobnými výhodami nyní přicházejí i další země.

Z destinací vedou u seniorů hlavně řecké ostrovy a Španělsko, konkrétně Andalusie. Oblíbené jsou ale i poznávací zájezdy po Evropě, nejčastěji po Francii.

Senioři cestují
Zdroj: ČT24