ČEZ navrhuje 50korunovou dividendu, stát získá 19 miliard

Praha - Český energetický gigant ČEZ navrhuje, aby byla z loňského zisku vyplacena akcionářům dividenda 50 korun za jeden cenný papír. Jde o rozhodnutí představenstva firmy. Stát jako majoritní vlastník tak obdrží zhruba 18,8 miliardy korun. Podle mluvčí ČEZu Evy Novákové firma celkem na dividendách vyplatí téměř 26,9 miliardy korun. O výplatě dividendy rozhodnou akcionáři na valné hromadě 1. června.

Navržená dividenda je v souladu s dividendovou politikou firmy, kdy výplatní poměr dividend je 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů. Částka navrhovaná k výplatě za loňský rok představuje přibližně 57 procent z konsolidovaného zisku po zdanění, a to i přes investiční náklady, dodala Nováková.

V průběhu loňského roku klesl ČEZu zisk meziročně o devět procent na 47,2 miliardy korun. O rok dříve firma vykázala rekordní zisk 51,9 miliardy korun, ze kterého vyplatila přes 28 miliard korun ve formě dividend. Stát v ČEZ drží 70 procent a včetně daní z dividend loni od firmy inkasoval přes 21 miliard. Loni na jednu akcii připadalo 53 korun před zdaněním.

Komentář Evy Novákové (zdroj: ČT24)

ČEZ by v příštích letech mohl ušetřit při výplatě dividendy, jestliže bude schválena reforma přímých daní a odvodů ministerstva financí. Podle ní by sražená daň z dividendy mohla být uplatněna v následném zdaňovacím období jako sleva na dani. Vládní Věci veřejné navrhují dokonce daň z dividend zrušit, ovšem zároveň chtějí zvýšení daně z příjmu právnických osob o jeden procentní bod na 20 procent.

Chvaletická elektrárna
Zdroj: ČT24