Do Česka se vracejí investoři, kupují hlavně sklady

Praha – Zájem zahraničních investorů o nemovitosti v Česku po třech letech opět roste. V prvním čtvrtletí tu nakoupili objekty za 8,3 miliardy korun, což je proti minulému roku nárůst o 170 procent. Prodávaly se hlavně sklady. V hledáčku mají Česko především Němci, Američané, Britové a Francouzi.

Česko veze na vlně zájmu investorů o celý středoevropský region. „Ekonomika se jako jedna z mála z ekonomik střední a východní Evropy otřepala, nebo se otřepává a ty firmy a investoři to vidí a mají zájem se na tom podílet,“ míní investiční konzultant King Sturge Jan Kovařínský.

V současnosti je v Česku na 3,7 milionu čtverečních metrů skladů a industriálních budov. V následujících letech by měla nová logistická centra ještě vyrůst. Tak velký boom, jako tomu bylo v posledních deseti letech, se ale už čekat nedá. Přesto realitní experti tvrdí, že to nejhorší má Česko už za sebou, a to nejen v logistice. „Česká republika si vede poměrně dobře, pomalu se začíná odrážet ode dna. Máme blízko Německu a Německu se daří dobře,“ věří tajemník Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

Komerční nemovitosti se zase prodávají (zdroj: ČT24)

Podle prvních odhadů by měl letos objem obchodů s komerčními nemovitostmi dosáhnout až jedné miliardy eur.