Nošovický Hyundai se konečně dostal ze ztráty

Nošovice - Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 109,6 milionu dolarů, tedy zhruba 1,89 miliardy korun. Je to poprvé, kdy český závod jihokorejské společnosti po rozjezdu výroby v roce 2008 hlásí celoroční výsledky v kladných číslech. Předloni realizoval ztrátu 90,7 milionu dolarů.

Nošovický závod loni vyrobil přes 200 tisíc aut, produkce mu tak v porovnání s předchozím rokem vyskočila o 70 procent. „Výsledek výroby je lepší, než byly nejoptimističtější plány,“ podtrhl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Nošovický závod podle něj prakticky nevyráběl na sklad a každé auto mělo už před zahájením výroby svého kupce. Nejvíce sjelo z linek nošovické továrny modelů i30 a i30cw. Většina vyrobených vozů směřovala do Německa, Velké Británie, Španělska, Francie a Izraele. V České republice se prodala jen asi tři procenta vyrobených automobilů.

Letos nošovický Hyundai počítá s dalším růstem výroby, roční kapacita by měla vystoupat na 300 tisíc aut. Kvůli tomu plánuje rozjezd třetí pracovní směny. V současné době automobilka zaměstnává 2 600 lidí, jejich počet plánuje zvýšit na 3 600.