EU vyšetřuje Česko kvůli dopravní smlouvě s Ruskem

Brusel - Evropská komise vyšetřuje Česko kvůli smlouvě s Ruskem o letecké dopravě. Brusel se obává, že smlouva narušuje hospodářskou soutěž a dává právní základ pro výběr poplatků za přelet Sibiře, což není v souladu s unijním právem. Češi ale nejsou zdaleka první zemí sedmadvacítky, které může kvůli těmto smlouvám s Ruskem hrozit i žaloba u Soudního dvora EU v Lucemburku. Evropská komise takto vyšetřuje již 25 členských států EU.

Bilaterální smlouvy mezi členskými státy EU a zeměmi mimo unii musí obsahovat od počátku 90. let klauzuli, která zaručuje stejné zacházení s aerolinkami v celé unii. Tuto praxi potvrdil v roce 2002 i Evropský soudní dvůr. Rusko však odmítá princip stejného zacházení se všemi leteckými dopravci uznat a stále nutí své partnery uzavírat smlouvy, které nejsou v souladu s právem EU.

Poplatky za přelet Sibiře nejsou nijak zanedbatelné a výrazným způsobem ovlivňují cenu letů z Evropy do Asie. Jen v roce 2008 evropské aerolinky zaplatily na těchto poplatcích asi 420 milionů dolarů (zhruba sedm miliard korun). Většina finančních prostředků přitom putuje přímo do pokladny ruského národního dopravce Aeroflot.