Stříbro je nejdražší za posledních 30 let

Singapur/Brno - Cena stříbra se dnes na světových trzích vyšplhala na 40 dolarů (asi 684 korun) za troyskou unci. Tak draho se stříbro naposledy prodávalo v roce 1980. Stříbro se těší oblibě zejména kvůli obavě investorů z inflace. Ta v poslední době prodražuje i zlato. Stříbro má ale podle odborníků lepší růstové vyhlídky než jeho sesterský kov.

Stříbro je od začátku roku jednoznačně kovem s nejvyšším zhodnocením. Od ledna se jeho cena zvýšila asi o 29 procent, zatímco cena zlata vzrostla o zhruba tři procenta. Loni byl zájem také například o platinové kovy, avšak cena palladia od začátku letošního roku asi 2,5 procenta ztrácí.

Investoři začali drahé kovy ve větší míře poptávat zhruba loni v srpnu, kdy americká centrální banka (Fed) signalizovala, že obnoví nákup státních dluhopisů, aby podpořila oživení tamní ekonomiky. Tím ale podkopala důvěru v papírové peníze a zvýšila obavy z inflace. Kroky Fed mají vliv na cenu stříbra i nyní.

Komentář Pavla Hály (zdroj: ČT24)

„Hlavní příčinou jsou kroky americké centrální banky. Od začátku roku začala opět po určité době klidu růst peněžní zásoba v USA a krátce nato cena stříbra vystřelila nahoru,“ komentoval vývoj na trhu s drahými kovy analytik společnosti Silverum Pavel Hála.

Pavel Hála, analytik:

„Dlouhodobě stříbro určitě poroste, ale je potřeba být obezřetný, protože si myslím, že po cestě budou velmi hluboké korekce.“

Řada analytiků předpokládá, že cena stříbra se může vyšplhat až na 50 dolarů za troyskou unci. Pokořit by tak mohla dosavadní rekord z roku 1980, kdy se stříbro prodávalo za 49,48 dolaru za unci. „Stříbro má daleko lepší vyhlídky než zlato do budoucna, protože trh se stříbrem je mnohem menší než trh se zlatem. Navíc zlata leží mnoho v trezorech centrálních bank, kdežto stříbro je pravidelně konzumováno v průmyslu. Stříbra je obecně velmi málo a to má vliv i na poptávku po tomto kovu,“ podotkl Hála.

Zlatu se nicméně také daří. Dnes jeho cena vystoupala na nový rekord, když zdolala hranici 1 470 dolarů za unci. V případě obou kovů jde však jen o rekordy nominální. Pokud by se vzal v úvahu vliv inflace, pak by zlato mělo rekord na téměř 2 500 dolarech za unci, stříbro by muselo stát více než 130 dolarů za unci. Analytici se ale domnívají, že drahé kovy mají v současné době nakročeno i k reálným rekordům.