Řekové proti škrtům - Aténami létají zápalné lahve

Atény - Desetitisíce lidí dnes zaplavily ulice řecké metropole. Mohutné protesty proti vládním škrtům, které po zemi požadují Evropská unie a Mezinárodní měnový fond výměnou za další finanční pomoc, přitom provází řada incidentů, které se neobešly bez zranění. Zároveň dnes v Řecku probíhá generální stávka. Zavřené zůstaly úřady a státní podniky, školy, mnohé banky, nejezdí vlaky ani trajekty. Jorgos Papandreu, předseda vlády, která se dnes snaží protlačit bolestivé reformy parlamentem, nabídl demisi a vytvoření vlády národní jednoty s opozicí.

Podle plánů řecké vlády je třeba zavírat veřejné podniky, snížit počet státních zaměstnanců, reformovat systém sociálních dávek, omezit daňové výjimky a zvýšit majetkovou daň. Do rozpočtu mají reformy přivést skoro 6,5 miliardy eur. Bez škrtů nedostanou Atény od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu druhou záchrannou půjčku.

To se ale nelíbí obyčejným Řekům. Na protest proti reformám se na ústředním aténském náměstí Syntagma před parlamentem shromáždily desetitisíce lidí. Incidenty vypukly, když začali přijíždět poslanci. Demonstranti házeli vším, co měli po ruce, po poslancích, kteří přijížděli na zasedání, kde se o vládním plánu začne jednat, a pokoušeli se jim zbránit ve vstupu do budovy. Vyskytly se i srážky mezi skupinami demonstrantů mezi sebou.

Poté, co část demonstrujících napadla policejní kordon před ministerstvem financí na stejném náměstí, se situace opakovala o něco později i při útoku na parlament. Policie v obou případech útočníky zatlačila slzným plynem a obušky. Zadržela přitom na čtyři desítky lidí. Jeden člověk zde byl zraněn a dalších sedm lidí, z toho jeden policista, utrpělo zranění před parlamentem, kde útočníci házeli na policejní kordon kamení a zápalné láhve.

Stávka se podle očekávání výrazně projevila ve státní správě, v městské, železniční a námořní dopravě, ve školství a v obchodě. Letecká doprava funguje. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ale stávka zatím nenarušuje pobyt českých turistů v Řecku.

Premiér nabídnul demisi a vládu národní jednoty

Premiér Jorgos Papandreu pod tlakem nepokojů nabídl svoji demisi. Opoziční konzervativní pravici pak navrhl vytvoření vlády národní jednoty, která by pokračovala v krajně nepopulárních reformách. Projevil i ochotu už o křeslo předsedy vlády neusilovat a přenechat ho někomu jinému.

Ministři financí eurozóny se na včerejší schůzce nedohodli na zapojení soukromých investorů, které je klíčovým problémem připravovaného druhého záchranného plánu pro Řecko.

O této otázce budou ministři jednat v dalších dnech a zejména se bude sledovat, zda se na jejím řešení dohodne Německo s Francií, mezi nimiž je v této věci hlavní neshoda.

Didier Reynders, belgický ministr financí:

„Potřebujeme jasný závazek Řecka, že splní všechny požadavky. Nutná je i pomoc od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Musíme také přesvědčit naše partnery, finanční sektor - banky, penzijní fondy a pojišťovny, aby se také zapojili.“

Nehledě na snahy politiků už ale trhy v záchranu Řecka před bankrotem příliš nevěří. Podle Michala Stupavského z investiční společnosti Conseq se země nevyhne restrukturalizaci dluhů formou prodloužení splatnosti dluhopisů a další vlna mezinárodní pomoci má jen poskytnout čas dalším státům, aby své problémy s dluhy vyřešily. „Řecký čuník rozhodně na porážku půjde. Postupným procesem by se ovšem mělo zabránit případné eskalaci krátkodobé nervozity a turbulencím na finančních trzích. Zdraví evropských bank je pro pokračování ekonomického oživení zásadní,“ uvedl Stupavský.

„Řecko je jako dům po zemětřesení. Jenže drahé půjčky a škrty, které nařizuje Evropa, pomáhají asi tolik jako nový nátěr,“ myslí si profesor ekonomie Janis Varufakis.

Řešení musíme hledat společně

Vláda ale trvá na svém a nový plán úspor chce prosadit do konce měsíce. „Volám znovu vedení všech politických stran ke spolupráci. Je před námi mnoho důležitých úkolů. Řešení musíme hledat společně,“ vyzývá premiér Jorgos Papandreu.

Řecký dluh se za prvních pět měsíců roku prohloubil na 10 miliard a 280 milionů eur. Země více než o miliardu překročila limit stanovený v rámci záchranného programu EU a Mezinárodního měnového fondu.

Jorgos Papandreu
Zdroj: ČT24