V USA bude nedostatek japonských aut

Detroit - Americký automobilový trh se bude na jaře i v létě potýkat s nedostatkem vozů od japonských automobilek, jejichž produkci narušilo nedávné zemětřesení. Uvedl to generální ředitel největšího amerického řetězce prodejen automobilů AutoNation Mike Jackson. Zákazníci podle Jacksona nejprve pocítí nedostatek automobilů, které se vyrábí výhradně v Japonsku. Poté nedostatek součástek z Japonska naruší produkci japonských automobilek v Severní Americe.

K omezování produkce budou podle analytiků muset kvůli nedostatku součástek z Japonska přikročit rovněž americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler, které sídlí v Detroitu.

„Domnívat se, že detroitská trojka se tomu vyhne, by byla chyba,“ uvedl analytik Michael Robinet z firmy IHS Automotive. Podle Jacksona se nicméně nedostatek automobilů z produkce amerických podniků omezí pouze na některé modely.

Ničivé zemětřesení 11. března poškodilo především továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodním Japonsku. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách.

Problémy s dodávkami japonských součástek se projevily také v zahraničí. Největší japonská i světová automobilka Toyota Motor tento týden uvedla, že bude kvůli nedostatku součástek nucena přikročit k dočasnému uzavírání továren v Severní Americe. Konkurent Honda Motor již minulý týden oznámil, že omezí výrobu ve svých montážních továrnách ve Spojených státech a Kanadě.

Potížím se nevyhnul ani evropský automobilový průmysl

Potížím s dodávkami japonských součástek se nevyhnul ani evropský automobilový průmysl. K omezení produkce v některých evropských továrnách, včetně slovenského závodu, přikročila například francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën.

Podle některých analytiků by důsledky zemětřesení mohly snížit letošní zisky evropských automobilek až o 2,4 miliardy eur, tedy téměř 60 miliard Kč. Prezident německého svazu automobilového průmyslu (VDA) Matthias Wissmann nicméně tento týden uvedl, že problémy s dodávkami součástek z Japonska budou podle jeho názoru pouze dočasné.