Špionážní „aféra“ poukázala na nedostatky ve vedení Renaultu

Paříž - Externí zpráva o vyšetřování špionáže ve francouzské automobilce Renault odhalila závažné nedostatky ve vedení podniku. Vyplývá to z vyjádření představitelů francouzské vlády, která v automobilce stále vlastní patnáctiprocentní podíl. „Zjevně to ukazuje na vážné dysfunkce ve vedení společnosti,“ řekl státní tajemník v úřadu ministra hospodářství, financí a průmyslu Eric Besson, aniž by sdělil další podrobnosti.

Francouzská prokuratura se minulý měsíc přiklonila k názoru, že případ údajné průmyslové špionáže v Renaultu byl pouhým podvodem. Automobilka se následně omluvila třem manažerům, které kvůli této kauze propustila pro podezření ze špionáže. Aféru se špionáží si pravděpodobně vymyslel údajně bezpečnostní pracovník Renaultu. Automobilka přitom za falešné informace o špionáži zaplatila přes 300 000 eur.

Zprávu by měla přezkoumat správní rada automobilky Renault. Podle listu Journal Du Dimanche by mohli na zasedání rady rezignovat někteří vedoucí pracovníci podniku. Případ navíc ohrozil vztahy mezi Francií a Čínou. Objevily se totiž zprávy, že Renault podezřívá čínskou konkurenci a že francouzská tajná služba možnost průmyslové špionáže prošetřuje.