V Lisabonu odstartovala jednání o pomoci pro Portugalsko

Lisabon – Zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky ode dneška v Portugalsku spolu s tamní úřednickou vládou řeší, jak zemi pomoci z krize. Posoudí nutné reformy tak, aby země mohla dostat finanční pomoc. Jen do poloviny června potřebuje zaplatit 15 miliard eur za dluhopisy a další závazky.

Portugalská vláda má podle vlastních slov peníze do června, poté by měly mezinárodní instituce zahájit záchranný program. V jeho rámci by Portugalsko mohlo podle odhadů ekonomů čerpat až 80 miliard eur, výměnou za ně ale bude muset plnit úsporný program, který povede ke snižování rozpočtových schodků.

Portugalská dluhová krize klíčila během loňského roku v souvislosti s otřesy na trzích dluhopisů okrajových zemí eura a do kritické fáze se dostala minulý měsíc po odstoupení menšinové vlády, které opozice neschválila návrh dalších úsporných opatření. To vedlo k několikanásobnému snížení úvěrového ratingu země a k prudkému růstu úvěrových nákladů, které jsou už tak vysoké, že si Portugalsko nemůže dovolit za ně půjčovat peníze na splácení starých dluhů.

Portugalsko musí šetřit (zdroj: ČT24)

V jádru portugalské krize je chronický nedostatek konkurenceschopnosti od doby, kdy země před více než desetiletím přijala euro, a směnný kurz měny tak přestal odrážet exportní výkonnost ekonomiky. Již přijatá a navrhovaná úsporná opatření v nejbližších letech portugalskou ekonomiku budou dál oslabovat. To bude podkopávat domácí banky, které budou podle ministra financí rovněž potřebovat pomoc.

„MMF předpovídá, že Portugalsko bude v roce 2012 jediná země v ekonomické krizi,“ hlásil dnešním titulkem portugalský list Diario de Noticias. MMF v pondělním pololetním výhledu světové ekonomiky Portugalsku letos předpověděl propad o 1,5 procenta a příští rok snížení ekonomického výkonu o dalších 0,5 procenta.

Portugalský tisk srovnává novou sanaci Portugalska s ponížením země na počátku 80. let. Tehdy bylo Portugalsko pod dozorem MMF a muselo přijímat tvrdé úsporné kroky.