Zeman: Důchody by neměly zohledňovat růst blahobytu společnosti

Praha – Starobní důchody by se měly pravidelně valorizovat o inflaci. Zvyšovat je ale o růst blahobytu společnosti, který se ve valorizaci zohledňuje jednou třetinou růstu mezd, je ale neopodstatněné. Na konferenci „Budoucnost důchodové reformy“ pořádané organizací Czech Top 100 a agenturou Grayling to řekl ekonom a někdejší předseda ČSSD Miloš Zeman. Zastavit by se podle něj mělo také rozevírání nůžek mezi starodůchodci a mladodůchodci.

Podle Zemana by se měl růst důchodů zpomalit. „Stát by sice měl garantovat nám starobním důchodcům ochranu před inflací, ale na druhé straně není důvod, aby to valorizační schéma obsahovalo i zvyšování životní úrovně důchodců v podobě jedné třetiny průměrné mzdy. Tím by se dalo něco ušetřit,“ prohlásil. Díky tomu by se mohlo podařit zbrzdit bujení deficitu v důchodovém systému.

Zároveň by bývalý premiér uvítal, aby valorizace penzí byla o něco spravedlivější, než je tomu nyní. Provádět by se měla nikoli procentem, ale fixní částkou. Všichni důchodci by tak dostali přidáno stejně. „Nerozevíraly by se nůžky mezi starodůchodci a mladodůchodci,“ upozornil Zeman s tím, že nižší důchody se nyní valorizují méně než ty vyšší. Valorizace fixní částkou je podle něj fiskálně neutrálním řešením, připustil však, že se jedná o řešení populistické.

V krajním případě by mohlo být i v rozporu s nálezem Ústavního soudu. Ten totiž shledal, že rozdíl mezi důchody lidí, kteří měli v produktivním věku vyšší příjmy, a těmi, co vydělávali podstatně méně, je v současnoti téměř zanedbatelný, což shledal protiústavním.

Důchodová reforma podle Zemana

Miloš Zeman

„V současné vládě není nikdo, kdo by měl ekonomické vzdělání. Pakliže chceme, aby tato vláda prováděla reformy, je ekonomické vzdělání marginální.“

Důchodová reforma v podobě, jakou s ní počítá koalice, se Zemanovi příliš nezamlouvá. Stejně jako sociální demokraté se obává, že nastřádané peníze budou z individuálních penzijních účtů mizet. „Každý, kdo vloží své peníze do penzijních fondů, přijde ročně o 1,2 procenta. Přitom některé bankovní produkty mají zhodnocení 3 až 4 procenta,“ uvedl Zeman. Za nesmyslný přitom považuje argument, že v zahraničí penzijní fondy prosperují a peníze střadatelů se v nich zhodnocují. „Raiffeisenky také v Rakousku fungují, kampeličky v ČR nefungovaly,“ podotkl.

Za nezbytnou považuje nicméně změnu stávajícího důchodového systému i Zeman. Postupoval by ale jinak – zvýšil by sazbu sociálního pojištění z 28 na 30 procent. Obavy z toho, že by to neúměrně zvýšilo cenu práce a že by kvůli tomu z Česka utíkali investoři, jsou přitom podle něj bezdůvodné. „Výtka, že to zvýší náklady práce, je sice oprávněná, ale investor se rozhoduje podle celkových nákladů práce. Mzdy v ČR jsou stále ještě pod průměrem Evropské unie,“ míní.

Podle generálního ředitele Generali penzijního fondu Marcela Homolky se ale Zemanův návrh příliš neliší od toho koaličního. I v tom se totiž de facto počítá s navýšením sociálního pojištění – byť dobrovolným. „Ten, kdo vstupuje do druhého pilíře, tak si vlastně dobrovolně navyšuje daně o dvě procenta,“ připomněl Homolka.

Důchodové reformě by podle Zemana mimo jiné pomohlo také to, kdyby vládní koalice neměnila názor ze dne na den. Narážel tím přitom na modifikaci změn daně z přidané hodnoty, jejímž zvýšením chce koalice krýt náklady implementace penzijní reformy. Podle původního návrhu měla nižší sazba DPH vzrůst ze stávajících 10 na 20 procent, tedy na úroveň současné vyšší sazby. Existovat přitom měl seznam výjimek, na které by se dál vztahovala snížená sazba a mezi nimiž byl třeba chleba nebo zelenina. Kvůli vnitřním neshodám posléze koalice parametry změn upravila. Od roku 2012 se nižší sazba daně zvýší na 14,5 procenta. O rok později se pak obě sazby sjednotí na 17 procentech.