Předčasné volby podkopou důvěru investorů

Praha - Předčasné volby jako jedno z řešení koaliční krize by podle analytika Patria Finance Davida Marka znamenaly snížení důvěry trhů a mohly by se promítnout i do cen aktiv. Dodal, že by trhy na takové zprávy reagovaly okamžitě. Navíc krátkodobý dopad možných předčasných voleb by znamenal odložení potřebných reforem. Ovšem vláda narušená současnými skandály také neznamená výhru.

„Předčasnými volbami se odloží všechny nezbytné reformy, nicméně z dlouhodobějšího pohledu je otázka, zda pokračovat v reformách s vládou, která má narušený mandát, nebo si nalít čistého vína a začít znovu,“ zdůraznil analytik. Loňské volby navíc státní pokladnu vyšly na miliardu korun, a nejinak by tomu mohlo být případně i letos.

David Marek

„Můžeme očekávat, že by se (předčasné volby) projevily na cenách aktiv na finančních trzích. Asi bych nečekal žádnou revoluci.“

Komentář Davida Marka (zdroj: ČT24)

Z krátkodobého pohledu jsou podle Marka předčasné volby ta nejhorší varianta, právě kvůli odložení reforem. Navíc reakce investorů a finančních trhů na předčasné volby by byla v podstatě okamžitá: „Nemusí to být ani příští pondělí, může to být i dnes, pokud se grémium ODS dohodne, že podpoří variantu předčasných voleb.“

Podle Marka bychom se případně mohli dočkat zhoupnutí v kurzech koruny či v cenách státních dluhopisů. Právě v dluhopisech by se nejistota zahraničních investorů promítla nejvíc, jelikož každá desetina procentního bodu navíc na úrocích českého státního dluhu představuje zhruba 1,5 miliardy korun. „Politici mají na svých bedrech za neschopnost dohodnout se vládnout poctivě miliardy navíc,“ říká Marek.

Na akciích by se pak volby mohly promítnout mininálně. „Opakuji, nebylo by to nic dramatického, jako v Řecku nebo Portugalsku,“ dodal.