Jednání o Sazce zablokoval pat

Nymburk - Valnou hromadu největšího akcionáře Sazky Českého svazu tělesné výchovy zablokoval pat. Delegáti odmítli návrh na řešení situace v Sazce, který předložil výkonný výbor. Nevzali zprávu na vědomí, ani ji nezamítli. Neuspěla ani snaha učinit kroky k odvolání šéfa Sazky Aleše Hušáka. Nakonec se delegáti shodli jen na jediném úkolu pro výkonný výbor Sazky. Má podniknout veškeré kroky, které povedou k obnově normální činnosti Sazky. Hušák si rozhodnutí chválí. Výkonný výbor si podle něj nyní může dělat vše, co potřebuje a chce.

„Zatím jsme se dohodli jen na pauze na oběd,“ vystihl situaci předseda šermířského svazu František Janda. „Stav je polarizovaný, to je asi nejpřesnější výraz,“ popsal šéf ragbyové unie Pavel Telička k tomu, že sportovní svazy a jednoty dvoukomorové ČSTV hlasují proti sobě.

Zprávu o řešení situace v Sazce, nebo vzetí této zprávy na vědomí by přijala komora jednot a sportovních sdružení. Sportovní svazy to odmítly, ale neuspěly podle očekávání se snahou zprávu zamítnout, nebo prosadit, aby výkonný výbor ČSTV podnikl všechny kroky k odvolání Hušáka z pozice předsedy představenstva a generálního ředitele Sazky. To navrhl předseda svazu jachtingu Karel Bauer.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Podle Teličky se hlasování v komoře jednot o návrhu na prosazení odvolání Hušáka opakovalo. „Jednou bylo vyhlášeno číslo 27 pro, ale jeden z delegátů požadoval, aby hlasovalo znovu a pak najednou se číslo výrazně propadlo. Pár lidí vstalo a dívalo se, jak kdo hlasuje. Bylo to opravdu úsměvné,“ uvedl Telička.

Valná hromada ČSTV byla pro média uzavřená. Novináři postávali na chodbě a občas zaslechli pár vět ze sálu. Jasně mluvil právě Telička, který se zlobil, že zpráva o řešení další činnosti Sazky je sice objemná, ale restrukturalizaci představuje jen na stránce a půl. „A vše bylo popsáno jen v teoretické rovině,“ prohlásil.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazky

„Nepřijme se nic k Sazce, ideální, protože rozhoduje výkonný výbor ČSTV. To je pro mě nejlepší řešení.“

Hušák na to reagoval tím, že situace je těžká a plán má šest variant. „Kdybych skákal po hlavě a odrážel se ušima, tak teď neurčím, jak bude plán reorganizace vypadat, protože neznám konečný okruh věřitelů,“ obhajoval Hušák zprávu. Zpráva podle vedení ČSTV shrnuje úspěchy a neúspěchy Sazky a doporučuje co nejdříve oživit její provoz. Podle předsedy ČSTV Pavla Kořana se v ní delegátům doporučuje, aby se shodli na řešení, které zachová co největší podíl ČSTV v Sazce a zároveň zajistí dostatečný zdroj financí.

Delegáti se nedokázali shodnout ani na změně názvu

Delegáti valné hromady se nedokázali shodnout ani na zdánlivě jednoduchých bodech. Neprošla změna stanov ČSTV ani změna názvu svazu na Asociaci sportu České republiky. Ta přitom měla být podle Kořána pro další fungování svazu klíčová. „Došli jsme k závěru, že řada lidí, zejména politiků vnímá naši organizaci přes zkratku, která je stejná řadu desítek let. Ta zkratka evokuje různé názory, že jsme jediný moloch, který přežívá,“ řekl před jednáním České televizi.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům s vysokými splátkami na výstavbu pražské multifunkční O2 areny. Věřitelé dosud k soudu přihlásili pohledávky po lhůtě splatnosti za více než dvě miliardy korun. Soud způsob řešení situace firmy dosud nestanovil, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

O Sazku se nyní ucházejí dvě uskupiny investorů. Finanční skupiny PPF a KKCG nabídly akcionářům Sazky od příštího roku 200 milionů korun a nechaly by jim pětinový podíl v Sazce. Pokud by se Sazka zbavila současného vedení v čele s Alešem Hušákem a začala spolupracovat s věřiteli, slibují, že zajistí okamžité financování firmy. Urgentní potřebnou sumu odhadují na 500 milionů korun a následné finanční prostředky zhruba na šest miliard korun.

Druhý zájemce, Penta a E-Invest, uvedl, že je připraven podporovat sportovní svazy částkou 300 milionů korun ročně a garantovat zachování 30procentního podílu v Sazce. Podmínkou nabídky je úspěšné uskutečnění dlužnické reorganizace Sazky v součinnosti mezi akcionáři Sazky, Pentou a E-Investem. Tuto variantu prosazuje šéf Sazky Hušák.

Předseda ČSTV Pavel Kořan na valné hromadě svazu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod