MMF po Bělorusku žádá volný kurz a zmrazení mezd

Minsk – Mezinárodní měnový fond (MMF) tlačí na Bělorusko, aby přešlo na standardní plovoucí kurz rublu podpořený zvýšenými úrokovými sazbami. Po dvoutýdenní misi v zemi také MMF vládě doporučil zmrazit mzdy. Vytyčil tak požadavky světové organizace na poskytnutí nového úvěru. Minsk žádá po fondu finanční pomoc až osm miliard dolarů (134 miliard korun) k překonání nynější těžké měnové krize.

Minsk se bez půjček neobejde

Zatím Bělorusko čeká na finanční pomoc od fondu pro země bývalého Sovětského svazu. Může tak dostat celkem tři miliardy dolarů, letos však nejvýš 1,2 miliardy dolarů. Výměnou za úvěry od fondu ovládaného Moskvou i od MMF bude muset země zprivatizovat státní majetek za zhruba sedm miliard dolarů.

Šéf mise MMF Chris Jarvis:

„Finanční trh zde nefunguje.“

Běloruský premiér Michail Mjasnikovič dnes prohlásil, že Bělorusko jako plnoprávný člen MMF by mělo dostat od fondu podporu „v obtížné chvíli“. Jarvis však na pozdější tiskové konferenci dosavadní protikrizovou politiku Minsku příliš neocenil a vyzval k úsporným krokům a zpřísnění měnové politiky.

Bělorusové dostávají neúnosně vysoké mzdy

Jarvis uvedl, že mzdy v zemi se v poslední době zvýšily na úroveň, kterou běloruská ekonomika nemůže udržet. Dodal, že úrokové sazby se musí zvýšit nad úroveň inflace. To by podle něj mělo přispět k eliminaci deficitu státního rozpočtu.

Úvěrová dohoda už mezi fondem a Běloruskem existuje od roku 2009. Tuto pomoc však fond loni zmrazil. Před prezidentskými volbami v prosinci 2010 totiž Minsk prudce zvýšil veřejné výdaje, což podle ekonomů vedlo přímo k nynější krizi.

Bělorusko prochází nejhorší krizí za dvacet let

Země se ponořila do nejhorší finanční krize od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Od počátku roku jí výrazně klesají devizové rezervy a vláda kvůli tomu nedávno musela prudce devalvovat měnu. Na konci května Minsk devalvoval oficiální kurz svého rublu o 36 procent a přestává mít pod kontrolou inflaci, která minulý měsíc vystoupila nad třicet procent.

Minsk
Zdroj: ČT24