ČEZu se zalíbil řecký energetický trh

Praha - Český energetický gigant ČEZ plánuje expanzi do Řecka. Koncern by ji mohl zahájit poté, co země liberalizuje svůj energetický trh a rozdělí státní energetickou společnost PPC. Plány společnosti dnes agentuře Reuters představil ředitel obchodní divize ČEZ Alan Svoboda. Řecká vláda minulý týden uvedla, že hodlá snížit svůj 51procentní podíl v PPC až na 34 procent. Proti privatizaci podniku se však staví odboráři.

Svoboda uvádí, že ČEZ by mohl v Řecku přikročit k akvizicím a účastnit se tendrů na dlouhodobé kontrakty na elektřinu. Ovšem potenciální vstup na řecký trh bude záviset na tom, jakým způsobem bude země svůj energetický sektor liberalizovat a jakým způsobem naloží s aktivy firmy PPC.

V současnosti kontroluje společnost PPC více než 90 procent řeckého trhu s elektřinou, který podle řady zahraničních podniků nabízí velký potenciál. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) se snaží Řecko přimět, aby firmu PPC zbavilo jejího téměř monopolního postavení.

ČEZ ve víru konkurence (zdroj: ČT24)

ČEZ ve víru konkurence

ČEZ se samozřejmě snaží i na tuzemském trhu s elektřinou. Přišel dnes například s novým tarifem, který má být nejlevnější na trhu. Podle analytiků jde hlavně o marketingovou akci. ČEZ tímto krokem reaguje na nižší ceny konkurence, zejména pak menších dodavatelů elektřiny.

ČEZ tvrdí, že ten, kdo začne používat jeho on-line obsluhu, bude mít nejnižší cenu na trhu. Pokud odejde například od dosud nejlevnějšího RWE, ušetří 60 korun ročně, u Bohemia Energy pak zhruba 110 korun. „Věříme, že právě nová nabídka řadu zákazníků přesvědčí, aby s námi zůstali, protože máme zázemí velkého dodavatele, který je solidní a spolehlivý, což je v době, kdy vývoj cen elektřiny na trhu je velmi nejistý, další velké plus na naší straně,“ vysvětluje Svoboda.

Podle analytiků je ale nyní nejdůležitější, jak se firmy vyrovnají se zdražující se elektřinou na světových trzích. Zatímco totiž na příští rok většinu proudu firmy nakoupily ještě za nižší ceny, v roce 2012 už bude hůř a elektřinu nejspíš zdraží úplně všichni.

Elektrikář
Zdroj: ČT24