Češi se nezdráhají podvádět pojišťovny, ty si na ně ale došlápnou

Praha – Nárůst počtu odhalených pojistných podvodů pokračuje rychlým tempem i letos. Oproti loňskému roku však podvody letos přibývají až dvojnásobným tempem. Největší tuzemské pojišťovny už za první tři měsíce roku odhalily podvody v hodnotě 200 milionů korun. Podle světových statistik dokonce vykazuje znaky podvodu zhruba každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. Nejčastěji Češi podvádějí v oblasti havarijního pojištění.

Češi podvádějí kvůli krizi, pojišťovny si na ně došlápnou

Česká pojišťovna již letos odhalila o čtvrtinu více podvodů než za stejnou dobu v loňském roce. Pojišťovna Generali zachránila 15 milionů, oproti loňsku je to dvojnásobek. Ještě markantnější srovnání se nabízí s rokem před příchodem ekonomické krize. „Za tři měsíce letošního roku jsme totiž na vyšších číslech než za celý rok 2008, kdy se odhalené pojistné podvody pohybovaly na úrovni necelých 12 milionů korun,“ upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Mluvčí Generali pojišťovny Jiří Cívka:

„Může to souviset s ekonomickou situací v uplynulých letech a může to také souviset s úspěšnějším odhalováním pojistných podvodů v rámci pojišťoven.“

Detektivové pojišťoven přitom na odhalování pracují stále intenzivněji. Detektivové Allianz pojišťovny prověřili téměř 400 případů podvodných pojistných událostí, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o 40 procent. „Stále nejpopulárnější a nejčastější jsou (podvody) kolem autopojištění, tedy povinné ručení, havarijní pojištění, pojištění odpovědnosti, někdy také pojištění přepravy a velmi výjimečné jsou u životního pojištění, ale také tam se někdy objevují,“ tvrdí tiskový mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Za pojistný podvod hrozí až 10 let odnětí svobody

Vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny Ludvík Bohman:

„Spíše je to rozdělení na západní a východní země. I v těch východních zemích převládá podíl pojistných podvodů v oblasti motorových vozidel, v západních mají výrazně zastoupený podíl podvodů v životním pojištění.“

Ve srovnání s Evropskou unií se Česká republika v průměrném objemu pojistných podvodů neliší. Česká pojišťovna v letošních statistikách vyšetřování pojistných podvodů zaznamenala jasně patrný nárůst odhalených případů mezi malými a středními podnikateli. Jde prý zejména o případy související s majetkovým a odpovědnostním pojištěním. „Ukazuje se, že podnikatelé se mnohdy nezdráhají spáchat podvody i za několik milionů korun,“ uvedl Bohman. Pojistný podvod je přitom trestným činem, za který soudy v Česku každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Podvodníkům však hrozí až desetiletý trest. Zákon od loňského ledna také přísněji postihuje recidivisty, tedy osoby, které již v minulosti pojistný podvod spáchaly.

V prvním čtvrtletí letošního roku byla podle šetření České pojišťovny nejproblematičtějším územím Praha, za níž následovaly kraje Královéhradecký, Středočeský a Jihomoravský. Nejmenší snaha o pojistné podvody se naopak vyskytovala v Ústeckém a Jihočeském kraji.