České firmy neumí restrukturalizovat

Praha - České firmy si mnohdy vůbec nepřipouští existenci vážných problémů. Kroky nutné k přežití tak začnou často podnikat až ve chvíli, kdy je pozdě. To je i jedním z důvodů, proč končí řada tuzemských podniků v konkurzu. Na méně násilné řešení úpadku, tedy reorganizaci, jim totiž většinou chybí finance. Mezi největší insolvenční případy posledních dní patří například loterijní společnost Sazka nebo developerská firma ECM. Ale nejsou zdaleka jediné, neboť návrhů na insolvenci rok od roku přibývá. Loni jich bylo podáno více než šest tisíc a nejčastěji přichází od věřitelů.

„Jeden důvod může být, že dlužníci, majitelé firem a management, stále ještě žijí ve fázi, kdy popírají existenci problému. A začnou ho řešit skutečně až tehdy, když jim přijde věřitelský návrh. Jiná interpretace je nedůvěra k samotnému systému,“ říká advokát firmy Clifford Chance LLP Praha Tomáš Richter.

Přitom možností, jak úpadek podniku řešit, je několik. Prvním je pustit se do reorganizace, která dává firmě šanci na hospodářské uzdravení. Řadou úspěšných reorganizací se může pochlubit například sousední Německo. „Mezi úspěšné reorganizace v poslední době patří reorganizace firmy Karlstadt, velkého obchodního řetězce, nebo reorganizace firmy Rosenthal, což je velký výrobce značkového porcelánu,“ dokládá prokuristka společnosti Abydos Olga Kupec.

Reorganizace firem v Česku (zdroj: ČT24)

Na reorganizaci musí mít ale podnik dostatek finančních prostředků. Navíc nezbytnou podmínkou je i důvěra. Kde chybí důvěra a vůle ke kompromisům, přichází na řadu horší varianta, kterou je konkurz. Tato situace se rovná v podstatě likvidaci firmy. Takový osud postihl v roce 2009 například cestovní kancelář Tomi Tour nebo nízkonákladové aerolinky SkyEurope.

Vydáno pod