Zlato vystoupilo poprvé na 1500 dolarů za unci

New York - Cena zlata se dnes opět vyšplhala do rekordních výšin, když poprvé dosáhla úrovně 1500 dolarů za troyskou unci. Navázala tak na pondělní vzestup, kdy reagovala na hrozbu snížení amerického úvěrového ratingu. K růstu zlata přispěl i slabší dolar a přetrvávající obavy investorů z dluhových problémů Řecka. Na newyorské burze COMEX se zlato v červnovém termínovém kontraktu dostalo až na rovných 1500 dolarů.

Cenu zlata žene nahoru tlak ekonomických a politických nejistot ve světě. Drahé kovy jsou pro investory bezpečným útočištěm v nejistých dobách a v posledních měsících jej podporují vyhlídky na nárůst inflace ve světě. Agentura S&P v pondělí upozornila, že by kvůli neřešení vysokých rozpočtových deficitů mohla během dvou let snížit rating dlužních závazků Spojených států. Cena zlata má také podporu ve spekulacích, že Řecko možná bude muset restrukturalizovat své dluhy.

Podle přední konzultační firmy GFMS se navíc růst ceny zlata jen tak nezastaví. Dostat by se mohla až na 1600 dolarů za unci. „Myslím, že americký dolar ještě oslabí, navíc obavy o úvěrových rizicích v Evropě přitlačí cenu zlata ještě víc,“ míní analytik agentury Standard & Poor's Leo Larkin.

Více než o zlatý kov je zájem o stříbro

Cena stříbra se držela v blízkosti 43,51 dolaru za troyskou unci, maxima za 31 let. Stříbro je letos zřetelně žádanější než zlato a jeho cena se zvýšila zatím o 40 procent proti pětiprocentnímu růstu zlata. „Pozornost nyní nejvíce přitahuje zlato, stříbro a švýcarský frank. Kamkoli se ve světě podíváme, všude je nějaký politický nebo ekonomický problém,“ uvedl šéf obchodování ženevské firmy MKS Finance Afshin Nabavi.

Stříbrná dóza
Zdroj: ČT24/www.muzeum-turnov.cz