Americký McDonald's přijal přes 50 tisíc zaměstnanců

New York - Společnost rychlého občerstvení McDonald's uspořádala ve Spojených státech obří konkurz, během jediného Národního náborového dne přijala 50 tisíc nových zaměstnanců. Akci tohoto typu pořádá jednou ročně, vždy před letní sezonou. Pro Američany zasažené finanční krizí je zaměstnání u McDonaldu šance na splnění amerického snu.

„Já bych byla ráda u kasy, líbí se mi dávat lidem objednávky a tak. Ale beru cokoliv, jen doufám, že půjdu nahoru,“ má jasno Melissa, která se uchází o práci společně se svou matkou. Silnou motivací pro uchazeče je plat manažerů, padesát tisíc dolarů i víc ročně. Průměrná mzda je ale jenom 8 dolarů třicet na hodinu.

Za každou nervozně vyplňovanou žádostí se skrývá lidský osud velmi často pohnutý. „Jsme teď všichni bez práce, dneska nás vystěhovali, šli jsme do motelu, dokud něco neseženeme,“ vypráví jeden z nezaměstnaných na floridské pobočce. „Musím práci sehnat kvůli rodině, mám dvě děti, musím je uživit,“ dodává další z uchazeček.

Náborový den v McDonaldu (zdroj: ČT24)

McDonaldy v 50 státech USA zaměstnávají 650 tisíc lidí. Dalších 50 tisíc šťastných během jediného dne rozšíří jejich řady. Zájem překonal očekávání podniku. „Mysleli jsme, že přijde hodně lidí, ale tohle předčilo naše očekávání,“ neskrývá překvapení provozovatel chicagské pobočky John DeCarrier. Někteří z nových zaměstnanců po létě skončí, jiní zakotví natrvalo. Letos ale hodně z nich doufá právě v tu druhou možnost.