Třetina podniků změnila kvůli krizi banku

Praha - Krize světového hospodářství přinutila podnikatele k podrobnějšímu dohledu nad výdaji za služby bankovních institucí. Více než třetina z nich si proto sjednala výhodnější produkty u jiné banky. Údaje přinesl průzkum Asociace malých a středních podniků mezi živnostníky a majiteli firem, který iniciovala GE Money Bank. Průzkum se uskutečnil v březnu 2011 a vyjádřilo se v něm 234 majitelů či jednatelů malých a středních podniků včetně živnostníků z oborů průmyslu, služeb, stavebnictví, služeb a zemědělství z celé ČR.

Podnikatelé hodnotí, že se přístup bank postupně zlepšuje. Před dvěma lety bylo s přístupem bank nespokojeno 71 procent respondentů, nyní je to 59 procent. „Z pohledu budoucích nákladů na finanční služby, může mít do jisté míry nuceně získaný lepší přehled o trhu bankovních produktů ve výsledku pozitivní vliv na jejich další hospodaření,“ prohlásil Karel Havlíček, předseda představenstva asociace.

V průzkumu přitom téměř 80 procent podnikatelů a firem uvedlo, že považuje poplatky za mezinárodní transakce za příliš vysoké. Více než polovina podnikatelů by pak volila v oblasti mezinárodního platebního styku jinou banku s lepšími podmínkami.

Třetina podniků změnila kvůli krizi banku (zdroj: ČT24)
Peníze
Zdroj: Viktor Chlad/isifa/Lidové noviny