České dráhy zaplatí 254milionovou pokutu

Brno - Pokuta ve výši 254 milionů korun pro České dráhy platí, jak dnes potvrdil Krajský soud v Brně. Peněžitý trest firmě uložil před dvěma lety za zneužití dominance v oblasti nákladní železniční dopravy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pokutu České dráhy dosud nezaplatily, přestože soud v minulosti odklad placení nepovolil. Firmě ale v této věci vyhověl antimonopolní úřad.

V postupu ÚOHS dnes soud shledal některé procesní chyby. Podle soudce Krajského soudu v Brně Davida Rause neměly na rozhodnutí vliv. Přitom 254milionová sankce Českým drahám je nejvyšší, jakou kdy ÚOHS pravomocně jedné firmě uložil. Původně měla firma platit 270 milionů, bývalý předseda ÚOHS Martin Pecina ale pokutu snížil v roce 2009.

Dráhy zvýhodňovaly některé klienty

Pokuta pro České dráhy (zdroj: ČT24)

České dráhy podle ÚOHS ještě v době, kdy provozovaly nákladní dopravu, zvýhodňovaly některé své klienty, když jim počítaly rozdílné ceny. U úřadu si stěžoval slovenský konkurent ŠPED-TRANS Levice, podle nějž ČD zvýhodňovaly některé zákazníky, a tak si je zavazovaly ke dlouhodobé spolupráci. Prý to omezovalo konkurenci a také znevýhodňovalo jiné zákazníky, kteří nedostali lepší cenové podmínky.

Antimonopolní úřad uvedl, že ČD nabídly některým klientům tak nevýhodné podmínky, že těmto firmám znemožňovaly vstoupit na trh železniční nákladní dopravy a působit na něm. ČD také nabízely výhodnější nabídky těm svým zákazníkům, kteří byli osloveni alternativní nabídkou od konkurence, a tím byl opět ztížen vstup na trh konkurenci.

ÚOHS zdůvodnil, že toto jednání mělo s vysokou pravděpodobností vliv na zákazníky, neboť zvýšené ceny se odrazily i v cenách pro konečné spotřebitele těchto služeb. Ačkoliv dráhy s výkladem ÚOHS nesouhlasí, upustily od kritizovaného jednání po rozhodnutí úřadu.

Nákladní vlak
Zdroj: ČT24