Ječmínek: O2 arena bude dvakrát dražší, než tvrdil Hušák

Praha - Náklady na pořízení vysočanské O2 areny, kterou z výnosů Sazky splácejí sportovní svazy, se do roku 2021 vyšplhají minimálně na 23 miliardy korun. Na schůzi Českého olympijského výboru to řekl místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek. Generální ředitel Sazky Aleš Hušák ale doposud tvrdil, že náklady budou sotva poloviční. Podle jeho výpočtů neměly přesáhnout 10 miliard korun.

Ječmínek na schůzi olympijského výboru prezentoval výpočty, které uvádějí celkové náklady na O2 arenu. Ty nezahrnují jen vlastní stavbu, ale také financování dluhopisů a úvěrů do roku 2021. Konečná suma přitom může být podle Ječmínka ještě vyšší než 23 miliard. „Zůstatková cena areny po roce 2021, do kdy měly být splaceny dluhopisy, bude 2,423 miliardy korun. Nejsem si jist, zda bych je neměl ještě k celkové sumě připočíst, pak by celkové náklady na arenu překračovaly dokonce 25 miliard,“ citoval Ječmínka zpravodajský server iHNed.cz.

Ječmínek argument o ceně, na kterou arena český sport vyjde, použil ve snaze přesvědčit sportovní funkcionáře, aby přestali podporovat ve funkci předsedu představenstva a generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka, jehož odvolání část minoritních akcionářů prosazuje. „Myslím, že není možné, aby v čele Sazky a společnosti Bestsport stál člověk, který způsobil sportovním svazům tak obrovský dluh,“ dodal Ječmínek.

Vedení Sazky trvá na svém: arena byla levnější

Vedení Sazky nicméně popírá, že by O2 arena vyšla tak draho. „Částka 23 miliard za výstavbu O2 areny je nesmyslná a nelze ji v současné době určit. Platí data zveřejněná v minulosti,“ sdělil serveru iHNed.cz mluvčí Sazky Jan Tuna. Po Ječmínkovi na schůzi Českého olympijského výboru vystoupil také předseda ČSTV Pavel Kořán. Ječmínkovy informace označil za znepokojující a děsivé. Dodal, že on sám má jiné. Ječmínek podle něj prezentoval materiál, který nebyl určený veřejnosti.

O2 arena, která stála u zrodu finančních problémů Sazky, není paradoxně majetkem loterijní jedničky, a tak ji firma nemůže prodat a z výtěžku uspokojit věřitele. Arena patří společnosti Bestsport. Ten patří z 99,93 procenta občanskému sdružení Zelený ostrov. Sazka v něm má jen 0,07procentní podíl. Podle generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka je Sazka největším věřitelem Bestsportu. I ten je ale stejně jako ona sama v úpadku. A obě firmy spojuje i osoba předsedy představenstva – v obou případech je jím Aleš Hušák.

Sazka pomohla státu, teď za to pyká

O2 arena se měla podle původních předpokladů Sazce vyplatit. Stát, který na výstavbu národní hokejové haly po ekonomickém propadu z let 1997 a 1998 neměl, jí výměnou slíbil zajistit výhradní postavení na poli číselných loterií. To se však nikdy nestalo. Místo toho přišlo trpké vystřízlivění. Halu se daří naplnit jen sporadicky, drahé skyboxy, z jejichž pronájmu měly plynout tučné zisky, zůstaly stranou zájmu firem i bohatých jednotlivců. Podle některých spekulací navíc byla předražená i sama stavba areny. Společnost Bestsport kvůli tomu už dokonce podala žalobu na společnost Skanska.

Stavba, která měla povzbudit český sport a přinést mu prostřednictvím Sazky tučné zisky, jež by mohl využít ke svému rozvoji, způsobila pravý opak. Tok peněz z české loterijní jedničky k jejím akcionářům – sportovním svazům zcela vyschl. A Sazka teď sama bojuje o přežití.

Aleš Hušák
Zdroj: Jindřich Mynařík/ISIFA
Vydáno pod