Podnikání v praxi: Solární elektrárny připojovány bez panelů

Praha - Státní energetická inspekce (SEI) odhalila první solární elektrárny, které sice byly připojené, ale chyběly na nich panely. Informuje o tom server Aktuálně.cz. I když majitelé předložili revizní zprávu, inspekce při návštěvě zjistila, že elektrárna není osazená. Podvody umožňují díry v zákonech i laxnost úřadů. Technici, kteří zprávy vyhotovují, sice musí mít oprávnění, ale často jim chybí platné osvědčení. Podle inspekce jsou pak náchylnější ke korupci. Za podvody budou padat trestní oznámení.

„V několika případech se podařilo odhalit, že elektrárna byla připojená a přitom na ní ještě nebyly panely,“ uvedl pro Aktuálně.cz Josef Petržílka z odboru ústředního ředitele SEI. „To je samozřejmě podvod a my budeme v rámci správního řízení rozhodovat, co dál,“ dodal.

Přestože SEI zatím nechce přiblížit rozsah odhalených podvodů, nevylučuje, že budou padat trestní oznámení a že povede kroky nutné k odebrání licencí revizním technikům, kteří nedokončené elektrárny připojovali do sítě.

„Dokumentovali, že elektrárna je v pořádku, a doložili to revizní zprávou. A když tam přijeli naši, zjistili, že nebyla úplně osazená,“ zdůvodnil Petržílka podstatu zjištění inspekce. Dodal, že věc není uzavřená a není přesně jasné, kolika případů se tato praxe týkala.

Řada techniků, kteří většinou podnikají na volné noze, navíc neměla platné osvědčení a spoléhala pouze na své oprávnění. Podle Petra Zdražily, revizního technika z Prahy, si osvědčení, které se každých pět let musí pravidelně obnovovat zkouškou a které stojí se vším všudy až 30 tisíc korun, někteří „revizáci“ prostě nemohou nebo nechtějí zaplatit: „Kulaté razítko jim přitom zůstává, na stavebních úřadech to nikdo neprověřuje a oni tak dělají revize dál.“ Tito pololegální kolegové jsou pak náchylnější ke korupci, doplnil.

Současně se koncem uplynulého roku objevilo podezření, že firmy podnikající v solárním byznysu ve velkém přesouvaly panely ze svých hotových elektráren na ty nedokončené, aby tak stihly štědré výkupní ceny končící s novým rokem 2011. To se však SEI zatím potvrdit nepodařilo.

Občanské sdružení blokovalo solární byznys, za odměnu od investorů se stáhlo

Postrachem investorů do solárních elektráren se v posledních měsících stalo sdružení Záchrana krajiny, jak píše deník Mladá fronta DNES. Občanské sdružení si založilo byznys na tom, že brzdilo jejich projekty. Když investoři zaplatili, často i několik milionů, sdružení své námitky stáhlo. Stavební úřad totiž musí všechny výhrady ekologů podle zákona projednat, což trvá i několik měsíců. Taková obstrukce by pro firmy znamenala možné nepřipojení elektrárny do konce roku 2010.

Sdružení se pustilo do kritiky fotovoltaiky a napadalo zejména projednávání projektů solárních elektráren. Argumentovali, že panely ohrožují chráněná zvířata a hmyz, a současně jejich odrazy mohou oslňovat piloty letadel. Následně se v postižené firmě objevil tzv. prostředník, který sliboval vyřešení sporu, ovšem za částku v řádu milionů. Po složení peněz Záchrana krajiny své požadavky u stavebních úřadů stáhla.

  • Solární elektrárna autor: AP Photo/Xinhua, Liu Xiao, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2252/225118.jpg
  • Hnědásek osikový autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/942/94157.jpg
Vydáno pod