Ceny benzinu dál stoupaly

Praha - Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu opět citelně vzrostly. Za nejprodávanější benzin Natural 95 zaplatili motoristé u čerpacích stanic o 39 haléřů více, konkrétně se tak dostali na průměrných 35,23 koruny za litr. Zdražila rovněž motorová nafta o 39 haléřů na 34,75 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Podle pondělních údajů společnosti CCS cena benzinu Natural 95 stoupla o 32 haléřů na 35,06 koruny za litr. Nafta zdražila o 34 haléřů na 34,54 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum v minulém týdnu reagovaly na růst cen ropy na světových trzích. Ještě většímu zdražování ale brání silný kurz koruny vůči dolaru: „V průběhu tohoto týdne bychom již neměli být svědky žádného dramatického růstu cen. Dočkáme se stagnace či mírného zdražení, přičemž tlak na růst cen bude pravděpodobně větší v případě benzinu.“

Ceny benzinu (zdroj: ČT24)

Češi vyhledávají levnější benzinky

Čermák dodal, že čeští řidiči jsou na ceny pohonných hmot citliví: „Opravdu ve chvíli, kdy jsme svědky rekordních cen benzinu, tak řada z nich hledá mnohem častěji než v minulosti čerpací stanice s levnějšími pohonnými hmotami.“

Podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting nastane v příštích dnech další mírný růst cen pohonných hmot. „V takové situaci se zdá nemyslitelné další zvyšování zdanění, když EU by ráda sjednotila spotřební daň pro benzin a naftu. To by s největší pravděpodobností katapultovalo cenu nafty na vyšší ceny, než je cena benzinu,“ dodal. Evropská komise chce ve změnách zdanění energetických produktů odrazit vliv paliv na životní prostředí.

Cena benzinu Special 91 se zvýšila o 19 haléřů na průměrných 33,79 koruny za litr. Dražší byl i plyn LPG, jeho cena rostla o tři haléře na průměrných 17,46 koruny za litr. „Co se týče topných olejů a LPG, tak trend se projevuje průběžně a co se týče zemního plynu, tak podle našich propočtů dojde ke zdražení ve třetím kvartálu tohoto roku v průměru o pět až deset procent,“ uvedl analytik ENA Jiří Gavor.

Navíc zdražovat bude i plyn pro domácnosti. Oznámil to už první z dodavatelů, RWE Transgas. Ceny by mohly kvůli situaci v Libyi brzy vzrůst až o deset procent. Firma přitom očekává, že konkurence bude zdražovat také.

Vydáno pod