Poláci proti všem - plánují stavět jadernou elektrárnu

Varšava - Zatímco italská vláda zastavila veškerý jaderný program a Němci mu zkracují životnost, Polsko se jaderné krize v japonské Fukušimě i varování evropských politiků nezaleklo a chystá postavit svou vůbec první atomovou elektrárnu. Polští představitelé slibují, že při její stavbě nehodlají váhat s investicí do nejmodernějších technologií. Vláda uklidňuje veřejnost, že polská elektrárna bude patřit k nejbezpečnějším na světě, přesto zřejmě nechá konečné rozhodnutí právě na občanech - prostřednictvím referenda.

Zastánci výstavby v zemi, která zatím zkušenost s vlastním jádrem nemá, poukazují na omezené energetické zdroje. Polsko je závislé hlavně na uhlí, zásoby však podle znalců v budoucnu nebudou stačit. „Nemáme jiné zdroje. Všichni, kteří tvrdí opak, se mýlí. Není cesta zpátky,“ uvedl fyzik Lukasz Turski.

Kromě vzájemného přesvědčování už Poláci začali také s výběrem vhodného místa. Pro budoucí jadernou elektrárnu jsou zatím v plánech tři možné lokality – jedna ve středozápadním Polsku a další dvě na severu blízko Baltského moře. Nejpravděpodobnější variantou je zatím Źarnowiec, mimo jiné i proto, že se zde jaderná elektrárna stavěla už v 80. letech. Kvůli nedostatku peněž i atmosféře po černobylské tragédii však ze záměru sešlo.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Po událostech japonské Fukušimy a názorech některých evropských politiků na omezení jaderného programu plánuje polská vláda Poláky přesvědčit. Výzkumy potvrzují, že o výhody jaderné energie se veřejnost příliš nezajímá.

Andrzej Sikora, Institut energetických studií:

„Lidé vědí jen o havárii v Černobylu a bombě v Hirošimě. Přirovnal bych to ke znalostem o koňském potahu, přičemž kolem jezdí moderní auta.“

Zhruba polovina Poláků jadernou elektrárnu na svém území chce, dalších 35 procent je proti. Vláda proto hodlá před definitivním rozhodnutím o výstavbě elektrárny vypsat referendum. „Bez souhlasu veřejnosti takovou stavbu nezahájíme,“ potvrdil premiér Donald Tusk.

Jen kampaň, po níž by vláda chtěla slyšet souhlas s atomem, bude stát v přepočtu 120 milionů korun. Už na podzim chce vypsat výběrové řízení na dodavatele reaktoru. Stavba by měla být dostavěna v roce 2020.

Vydáno pod