EPH zvažuje, že v roce 2013 vstoupí na burzu

Bratislava - Energetický a průmyslový holding (EPH) plánuje, že v roce 2013 vstoupí na burzu. S největší pravděpodobností své akcie veřejně nabídne na bratislavské, pražské i varšavské burze, jak informovalo dnešní vydání slovenského deníku Hospodárske noviny. Primární nabídkou akcií (IPO) chce holding získat finance na akvizice dalších energetických firem v Evropě.

„Naším cílem je být připraven na IPO a obrátit se na trhy v roce 2013,“ uvedl Daniel Křetínský, který v EPH kontroluje 20 procent. Zbylý podíl si rovným dílem dělí skupiny J&T a PPF. Akcionáři podle něj o vstupu na burzu zatím definitivně nerozhodli, na IPO se však chystají: „Kromě jiného se připravujeme také na vydávání mezinárodních dluhopisů. Ty bychom vydali už v druhé polovině roku 2012.“

Jestliže spolumajitelé holdingu definitivně schválí vstup na burzu, cenné papíry zřejmě nabídnou v Praze, Varšavě i v Bratislavě. „V případě, že bude funkční bratislavská burza, dokážu si jen těžce představit, že bychom na ni nešli,“ poznamenal Křetínský. Neupřesnil však, kolik peněz by chtěli akcionáři EPH z veřejné nabídky získat a o kolik jsou ochotni své podíly snížit.

„Finance budeme potřebovat na koupi aktiv, jichž se chtějí dnes zbavit téměř všechny velké evropské energetiky se snahou snížit své vlastní zadlužení,“ uvedl Křetínský. Energetický holding by chtěl v budoucnu na Slovensku získat tři teplárny, zájem má také o podniky v Německu či Polsku.

  • Varšavská burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2479/247877.jpg
  • Energetika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2501/250026.jpg
Vydáno pod