Drábek pošle krachujícím neziskovkám dalších 58 milionů

Praha - Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) chce z rezerv svého úřadu poskytnout 58 milionů korun na doplacení sociálních služeb. Podle něj kraje daly dotace hlavně svým zařízením. Mnohé neziskové organizace tak dostaly méně peněz než v minulosti, a tak musely výrazně omezovat své služby. Nejhorší stav je podle ministerstva i neziskovek ve Středočeském kraji. Tam hejtman David Rath (ČSSD) osekal dotace pro některé organizace až o 50 procent.

Na dotace na sociální služby má ministerstvo letos asi 6,1 miliardy korun. Většinu sumy už rozdělilo. Zbývajících zhruba 100 milionů chce poskytovatelům rozdat do pololetí. K tomu ale ještě přidá 58 milionů ze svých rezerv na nadregionální programy. Drábek uvedl, že peníze by měly přednostně putovat do terénních programů a organizací, které letos dostaly po krajském dotačním řízení méně než 70 procent loňské částky.

„Některé kraje velmi výrazným způsobem zneužily dotační řízení ve prospěch posílení vlastních příspěvkových organizací,“ prohlásil ministr. Podle poslankyně a předsedkyně stálé komise pro rodinu Heleny Langšádlové (TOP 09) své poskytovatele nadhodnotil zvlášť Středočeský kraj.

Rath: Peníze raději seniorům než narkomanům

Středočeský hejtman Rath ale tvrdí - za všechno může stát, který kvůli škrtům poslal kraji na sociální služby téměř o 200 milionů korun méně. Kraj se tak musel rozhodnout, jak nedostatečný objem prostředků rozdělí. Rozhodl se upřednostnit krajské domovy, jež se starají o seniory nebo zdravotně postižené, kteří jsou v nejtěžší situaci. „Samozřejmě první, kde jsme hledali zdroje, byla zařízení, která nepatří krajům, která jsou soukromá, případně církevní,“ prohlásil středočeský hejtman.

David Rath, hejtman Středočeského kraje:

„Přece nikdo nemůže myslet vážně, že my bezmocné seniory a mentálně postižené vyhodíme na ulici, protože budeme muset zavřít jejich ústav, a dáme peníze nějakému soukromému zařízení, kam přijde jeden narkoman týdně.“

Ne všechny kraje se ale podle samotných neziskovek chovaly k soukromým organizacím tak macešsky jako Středočeši. „Jsou kraje, které velmi zodpovědně rozložily tíhu úspor mezi organizace, které zřizují, a organizace, které jenom podporují z neziskového sektoru,“ zdůraznil ředitel Diakonie Českobratrské církve evengelické David Šourek.

Drábek si chce příští rok kraje pohlídat

Letošní rok měl být testem, ve kterém si měl stát ověřit, jak bude fungovat nový dotační systém platný právě od příštího roku. Podle tohoto plánu měly mít dotační řízení na starosti už jen kraje. Drábek nicméně po letošních zkušenostech chce tuto část sociální reformy odložit.

David Rath
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN