Banky v Pobřeží slonoviny konečně otevřely, tvořily se fronty

Abidžan - Banky v Pobřeží slonoviny opět otevírají dveře klientům. Jak se dalo předpokládat, před jejich pobočkami se tvoří dlouhé fronty. Byly totiž zavřené přes dva měsíce a lidé se po tu dobu museli spolehnout pouze na rychle vysychající bankomaty nebo hotovost, kterou měli doma. Bankéři z Abidžanu, centra obchodu Pobřeží slonoviny přezdívaného africký New York, přitom takové fronty nepamatují. Jejich klienti si přišli vyzvednout výplatu za poslední dva měsíce.

„Jsem tady, protože potřebuji peníze. Pracuji, a tak si zasloužím svou výplatu. Dostávám plat a nikdy by mě nenapadlo, že se tohle může stát. Za 30 let mé pracovní kariéry se nic podobného nestalo,“ stěžuje si zaměstnankyně základní školy Paulette Gbaouová.

Ani dnes nezbydou peníze na všechny zájemce

Banky v Pobřeží slonoviny otevřely (zdroj: ČT24)

Na všechny se ale hned nedostane. Bude trvat minimálně pár dnů, než se bankovní trezory opět naplní penězi. „Čekáme na dodávky peněz. Něco sice máme, ale to si necháváme do zásoby. Na nával lidí, co stojí u překážek, by to stejně nestačilo,“ vysvětlil generální ředitel SIB Bank Mounir Oudghiri.

Vláda už oznámila, že hodlá vytisknout v přepočtu zhruba 6,5 miliardy českých korun, aby měla na mzdy státních zaměstnanců. Začít fungovat normálně se snaží i centrální banka. „Předevčírem jsme seděli s ministrem financí a guvernérem centrální banky a oba nás ujistili, že dělají všechno proto, aby banka co nejdřív najela do starých kolejí,“ dodává Oudghiri.

Situace v zemi se po měsících nepokojů uklidnila na začátku dubna. Pro mnoho místních je ale až otevření finančních domů skutečným znakem toho, že se život na Pobřeží Slonoviny začíná vracet k normálu.