Nasdaq chce zmařit spojení NYSE s Deutsche Börse

New York - Aliance burzovních společností Nasdaq OMX Group a Intercontinental Exchange (ICE) dnes podala nevyžádanou nabídku na převzetí operátora newyorské burzy a některých burz v Evropě NYSE Euronext. Nasdaq a ICE nabízejí 11,1 miliardy dolarů (180 miliard korun) a reagují tím na to, že vedení NYSE Euronext již dvakrát jejich návrh odmítlo a trvá na dohodě o spojení s německou Deutsche Börse.

Nepřátelská nabídka Nasdaq a ICE je vyšší než 10,3 miliardy dolarů, které za NYSE nabízí provozovatel německého akciového trhu. O osudu newyorské burzy se nyní zřejmě rozhodne v dlouhé bitvě konkurenčních nabídek.

Aliance uvedla, že vzhledem k odmítavému postoji vedení NYSE se rozhodla oslovit přímo akcionáře společnosti. „Oznámení této nabídky by mělo přesvědčit správní radu NYSE Euronext o serióznosti našich záměrů,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Nasdaq Robert Greifeld.

Vedení NYSE uvedlo, že předložení nepřátelské nabídky není seriózní, protože transakci mohou zablokovat antimonopolní úřady. Návrh jde podle NYSE i proti její strategii mezinárodní diverzifikace. Spojením NYSE s Deutsche Börse by vznikla silná transatlantická skupina, která by byla největším provozovatelem burzovních trhů na světě.

Nasdaq a ICE oslovilo NYSE s nabídkou za více než 11 miliard dolarů již začátkem dubna. Vedení NYSE Euronext však nabídku odmítlo a dalo najevo, že se drží únorové dohody s Deutsche Börse za víc než deset miliard dolarů.

Nasdaq OMX je mateřskou společností hlavního amerického mimoburzovního trhu Nasdaq. Provozuje dále burzy ve Skandinávii a dalších evropských zemích. NYSE Euronext kromě burzy v New Yorku má i trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži.