Google prý zneužíval data korejských klientů

Soul - Google a dceřiná firma Admob jsou v podezření, že v Jižní Koreji zneužívaly data svých uživatelů. Soulská policie provedla v pobočce Googlu razii, stejně jako ve firmě Daum Communications. Chce zjistit, zda společnosti nezneužívaly citlivá data klientů k efektivnímu umisťování reklam. Daum je v Jižní Koreji druhým největším internetovým portálem po Naveru. Společnost Google se bude v Koreji zodpovídat policii už podruhé. Loni při spuštění korejské verze Street View nezakryla poznávací značky aut.

Přes chytré telefony se k internetu připojují miliony lidí. Pomocí různých aplikací pak často svým přátelům prozradí, kde se zrovna nachází. Google v Jižní Koreji mohl tyto detaily bez svolení poskytovat svému reklamnímu oddělení. „Mohu potvrdit, že policie tu provedla razii. Budeme s vyšetřovateli ochotně spolupracovat,“ uvedla marketingová ředitelka Google Korea Lois Kim.

Lois Kim, marketingová ředitelka Google Korea

„Máme vysvětlit, jak jsme získali detaily o pohybu uživatelů Googlu. Trváme ale na tom, že informace o aktuální poloze získáváme jen od těch, kteří nám k tomu dají souhlas.“

Google se přitom netají tím, že reklamu by rád dával lidem do mobilů na míru podle jejich lokace. Přečíst si propagaci nového produktu, a vzápětí se ocitnout před samotným obchodem, je podle něj ideální. Američtí právníci to ale vidí jako ohrožování osobních práv.

Lokalizace uživatelů mobilních telefonů či tabletů bez jejich svolení představuje další případ, který vyvolává obavy z možného zneužití soukromých informací. Minulý měsíc obhajovala záznamy těchto dat americká firma Apple a japonský gigant Sony přiznal, že mu hackeři odcizili privátní údaje o desítkách milionů uživatelů jeho internetové herní sítě.

Vydáno pod