VV: Zajištěný důchodový fond nebude státní, ale komerční

Praha - Zajištěný důchodový fond, který lidem poskytne záruky, že nepřijdou o své peníze z penzijního spoření, by měl být také soukromý, podobně jako ostatní tři důchodové fondy. Počítá s tím nový návrh Věcí veřejných, který dnes projednával klub nejmenší parlamentní strany. Informovala o tom agentura ČTK s odvoláním na zdroj blízký klubu. Strana VV přitom minulý týden představila plán, v němž počítala s tím, že zajištěný fond bude státní.

Důchodová reforma počítá s tím, že by lidé mohli část svých odvodů na sociální pojištění spořit na individuální účty i účty penzijních společností. Další peníze by k tomu přidávali ze svého. Věci veřejné se ale obávají, že by naspořené peníze mohly například vlivem výkyvů na finančních trzích z účtů mizet. Proto požadují garance.

Fond navrhovaný VV má být podobný současnému pojetí důchodového připojištění. Tedy sice soukromý, ale zároveň státem hlídaný. „Důchodové pojištění je také státem hlídané, jsou u něj jen minimální poplatky, lidé mu věří a funguje,“ sdělil zdroj ČTK.

Zajištěný komerční fond má mít podle VV úplně stejné parametry, jako státní fond, který poslanci nejmenší strany navrhovali v pátek. Fond tedy bude investovat do dluhopisů ČR a dalších států, co mají podobný nebo lepší rating než Česko. „Nebude mít tak dobré zhodnocení jako ty ostatní tři fondy, ale bude to jistota,“ vysvětlil zdroj. Zajištěný fond má být zároveň zatížen pouze nízkými poplatky.

Státem garantovaný fond narazil hlavně u TOP 09

VV svůj původní plán změnily po pondělním neformálním zasedání šestky vysokých představitelů koaličních stran. Proti jejich původnímu záměru na zavedení garantovaného státního fondu se stavěl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a odmítal ho i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Stát nikdy nemůže garantovat celkový objem naspořených prostředků ze státního rozpočtu, protože celkový objem prostředků výrazně převyšuje objem státního rozpočtu,“ upozornil Drábek s tím, že by navíc státní garance vedla k nerovnému rozložení klientů mezi fondy. Garantovaný fond by podle něj měl podobné postavení jako VZP na poli zdravotních pojišťoven. Hlásila by se k němu většina klientů.

VV chtějí anonymní penzijní účty

Kromě státem garantovaného fondu chtějí VV také záruky, že náklady transformovaných penzijních fondů budou co nejnižší. Navrhují například, aby individuální penzijní účty byly anonymní. „Logicky to sníží cenu a sníží poplatky, protože fondy nebudou nuceny dávat velké výdaje na reklamy a nebudou nuceny platit drahé zprostředkovatele,“ podotkl již dříve ekonomický expert strany Michal Babák.

Základní parametry reformy penzí dohodla koalice už dřív: připojištění v soukromých fondech bude dobrovolné a peníze na krytí nákladů reformy přinese postupné sbližování sazeb daně z přidané hodnoty. Ta nižší by měla od roku 2012 vzrůst z deseti na 14 procent. O rok později pak podle plánů koalice obě sazby sjednotí na 17,5 procenta.

Jaromír Drábek
Zdroj: ČT24