Jak si užít dovolenou bez starostí? Nechte si poradit od státu

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj zahájilo informační kampaň Dovolená bez starostí, jejímž cílem je upozorňovat, na co by si lidé měli dát pozor při nákupu dovolených. Spotřebitelé by se podle ní měli hlavně více zajímat o podmínky smluv s cestovními kancelářemi. Ministerstvo nechalo vytisknout 50 tisíc informačních brožur s deseti nejzákladnějšími radami, kterými by se měl každý zákazník cestovní kanceláře nebo agentury řídit. Objevit by se měly i na pultech většiny cestovek.

„Jde nám o to, aby se každý spotřebitel uměl chránit sám,“ podotkl šéf České obchodní inspekce Jan Štěpánek. Inspekce podle něj v minulém roce zkontrolovala 168 cestovních kanceláří a agentur a zhruba u třetiny odhalila porušení zákonných povinností. Zejména neuváděly úplné ceny zájezdů, uváděly nepravdivé informace nebo zatajovaly důležité údaje. „Nejhorší porušení byla v Praze a Středočeském kraji, nejlepší byla Plzeň a Karlovarský kraj,“ dodal Štěpánek.

Za spoustu nepříjemností si přitom podle něj mohou nespokojení zákazníci sami, protože se důkladně neseznámili s podmínkami smluv s cestovními kancelářemi. Velký pozor by si podle ministra pro místní rozvoj Jankovského měli turisté dávat rovněž na úroveň služeb v ubytování a detailně se zajímat o konkrétní služby, které ubytovací zařízení nabízí. Není dobré spoléhat pouze na hodnocení podle počtu hvězdiček, protože kritéria v jednotlivých zemích se mohou výrazně lišit, připomněl.

Desatero od MMR (zdroj: ČT24)

Kromě tištěných letáků, které ministerstvo hodlá šířit prostřednictvím cestovních kanceláří a agentur a centrál turistického ruchu, umístilo ministerstvo odkaz na kampaň na svých internetových stránkách a spustilo profil Dovolená bez starostí na sociální síti Facebook. Ten vedle rad nabídne i několik aplikací, například předpověď počasí, kterou si každý uživatel bude moci nastavit podle požadovaného turistického letoviska.

Podle oficiálních čísel ročně vyjedou Češi do zahraničí asi na 4,5 milionu cest - z toho asi na polovinu s cestovkou nebo agenturou. Experti na turistiku ale tvrdí, že přesná čísla se sehnat nedají. Česko je totiž součástí Shengenu a lidé mohou po Evropě cestovat bez omezení, a tedy bez evidence.

Vydáno pod