Soud začal rozplétat krach makléřské firmy Private Investors

Praha - Městský soud v Praze po deseti letech konečně otevřel případ stamilionové zpronevěry zkrachovalé makléřské společnosti Private Investors (PI). Podle žalobců trojice bývalých představitelů firma údajně zpronevěřila skoro 800 milionů korun. Poškozených věřitelů jsou skoro dva tisíce. Třem mužům - Dušanu Tejkalovi, Petru Kuklovi a Danielu Papouškovi - hrozí v případě pravomocného odsouzení pět až deset let vězení.

Podle spisu v roce 2000 zastavila trojice Tejkal, Kukla, Papoušek cenné papíry a finanční prostředky klientů PI u amerických společností, jejichž prostřednictvím firma obchodovala na americkém akciovém trhu. Šlo o obchodníka s cennými papíry A. B. Watley a firmu Penson Financial Services (PFS), která pro první společnost obstarávala například vedení účtů. Penězi a akciemi PI ručila za úvěry, které od amerických společností získala. Klienti k tomu přitom nedali souhlas, uvádí žalobci.

Spis dále uvádí, že trojice mužů věděla, že veškerá hodnota získaná při obchodech s akciemi se má stát součástí zástavy ve prospěch A. B. Watley, případně PFS, za předchozí i budoucí závazky plynoucí z úvěrů. Společnost Private Investors pak ale v roce 2001 nevyhověla výzvám amerických firem k doplnění finančních prostředků o celkovou částku v řádech milionů dolarů, a přišla tak o zástavu - peníze i cenné papíry svých klientů. Největší český obchodník s americkými akciemi oznámil úpadek v květnu 2001, v červnu pak přišel konkurz.

Telefonát Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)

Soud začal s výslechem Kukly. Ten mimo jiné uvedl, že pád PI bezprostředně souvisí s tehdejším hlubokým propadem americké burzy. V některých případech podle něho hodnota akcií klesla až o 90 procent. Prohlásil, že jejich prací bylo vydělávat klientům peníze: „Mě to strašně mrzí. Ale pro mě to byl taky šok, nečekal jsem, že to může takhle propadnout.“

Policisté začali v srpnu 2001 stíhat bývalého prokuristu a člena představenstva PI Dušana Tejkala, krátce na to obvinili i bývalé členy dozorčí rady a portfolio manažery PI Petra Kuklu a Daniela Papouška. Tejkal tehdy uvedl, že s obviněním nesouhlasí.

Firma Private Investors byla ve své době největším tuzemských obchodníkem s americkými akciemi a její úpadek český kapitálový trh šokoval. Vedení PI vysvětlovalo konec propadem cen amerických akcií, ale podle odborníků selhala sama společnost, protože neoprávněně nakládala s majetkem klientů.

Private Investors
Zdroj: ČT24